Lazanski: Turski tok izazvao rat, Makedoniju je bilo najlakše zaljuljati!
Foto: Marina Lopicic

Analitičari složni

Lazanski: Turski tok izazvao rat, Makedoniju je bilo najlakše zaljuljati!

Politika -
Makedonija je najslabija karika budućeg gasovoda. Ovu zemlju je najlakše zaljuljati

BEOGRAD - Iza niza oružanih incidenata u Makedoniji i pobune Albanaca krije se nečija namera da se spreči izgradnja ruskog gasovoda Turski tok, tvrdi vojni analitičar Miroslav Lazanski.On kaže da je Makedonija najpogodnije mesto da se preseče ovaj gasovod, koji je Rusija najavila nakon što se odustalo od Južnog toka, i spreči njegova izgradnja.- Makedonija je najslabija karika Turskog toka, koji treba da ide preko Rusije, Turske, Grčke, Makedonije, Srbije i Mađarske. Tu ga je najlakše preseći. Turci će dati, Cipras će verovatno dati, Srbija će dati jer će više zaraditi od te trase nego da je išao kroz Bugarsku, Orban će dati, i eto ti ruskog gasa u Austriji. Kako to preseći? Najlakše je zaljuljati Makedoniju - navodi Lazanski.

Branko Radun
Branko Radun

I profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić ne isključuje ovu mogućnost.- Više je opcija u igri, ali ne bih isključio mogućnost da su neredi u Makedoniji povezani i sa najavljenom izgradnjom Turskog toka - kaže Dragišić.Branko Radun kaže da nije isključena mogućnost da sukobi u Makedoniji mogu biti povezani s najavljenom izgradnjom Turskog toka, koji treba da prođe kroz ovu zemlju.

HRONOLOGIJA /MUKE ZBOG TURSKOG TOKA/1. decembar 2014. Predsednik Rusije Vladimir Putin odustao od gasovoda Južni tok i najavio izgradnju gasovoda Turski tok, koji treba da ide preko Rusije, Turske, Grčke, Makedonije, Srbije i Mađarske9. decembar 2014. bombaški napadi na policijske stanice MUP Makedonije u Gostivaru i Kumanovu, odgovornost preuzela Albanska nacionalna oslobodilačka armija, sa oznakom Oslobodilačke vojske Kosova (OVK)21. april 2015. naoružani Albanci sa Kosova zauzeli policijsku stanicu u mestu Gošince u Makedoniji22. april 2015.Državni sekretar SAD Džon Keri najavio je da će SAD napraviti protivponudu Grčkoj, koja pregovara s Rusijom o gasovodu „Turski tok“ uz finansijske povlastice7. maj 2015. „Gasprom“ saopštio da će Turski tok početi da radi od decembra 2016.8. maj 2015. SAD pozvale Grčku da odustane od ruskog gasa posredstvom Turskog toka9. maj 2015. teroristički napad u Kumanovu, osam policajaca poginulo, a više desetina ranjeno

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track