SNS: Došlo vreme da se podele u Srbiji okončaju
Foto: Marina Lopičić

Dan posle rehabilitacije Draže Mihailovića

SNS: Došlo vreme da se podele u Srbiji okončaju

Politika -
Ne možemo više tako kao narod da funkcionišemo. Imamo jednu presudu, ali o tome šta se zaista dešavalo u Drugom svatskom ratu, kakva je uloga bila četničkog pokreta tek treba da se izjasne istoričari i mnogi drugi, rekao je Milovan Drecun

BEOGRAD - Dan posle rehabilitacije Draže Mihailovića iz SNS ocenjuju da u Srbiji suviše dugo traju podele iz Drugog svetskog rata i da je došlo vreme da se one okončaju, dok demokrate poručuju da je ova odluka suda razlog za nove podele u srpskom društvu.Poslanik SNS Milovan Drecun kaže da suviše dugo traju podele iz Drugog svetskog rata u srpskom narodu i da je konačno došlo vreme da se one zatvore.

"Ne možemo više tako kao narod da funkcionišemo. Imamo jednu presudu, ali o tome šta se zaista dešavalo u Drugom svatskom ratu, kakva je uloga bila četničkog pokreta tek treba da se izjasne istoričari i mnogi drugi , rekao je Drecun novinarima u parlamentu.Navodeći da je u pitanju odluka suda da proces protiv Mihajlovića nije bio regularan, Drecun je rekao da je u pitanju proceduralno pitanje.

"Istina nikad nije crno-bela. Ne može se govoriti o tome šta se dešavalo u Drugom svetskom ratu u Srbiji sa isključivim stavovima. Uvek postoji neka sredina. Moramo da saznamo istinu i zbog svih onih koji su tada živeli i zbog svih nas koji smo potomci tih ljudi , naveo je Drecun.Demokrate, pak, veruju da se radi o novoj podeli u društvu.Srpska istorija je nedvosmisleno bila na strani antifašističke borbe.

U pitanju su ne samo nove podele, već i pokušaji revizije istorije. Suština je da bi mnogi narodi koji nisu imali tako jasnu ulogu tokom antifašističke borbe danas pozavideli Srbiji na slavnoj istoriji , rekao je poslanik DS Balša Božović.On tvrdi da Srbija od toga okreće glavu i da je to posledica poremećenog sistema vrednosti u Srbiji.Antifašizam je civilizacijska tekovina. Ovo je sraman čin za sve one koji su izgubili živote za državu , rekao je Božović, dodajući da nije siguran da oni koji su rekli da su razočarani odlukom suda nisu priželjkivali ovaj razvoj događaja.

Za lidera Nove stranke Zorana Živkovića sud je ocenio da suđenje Mihailoviću nije odgovaralo standardima koji su danas primereni evropskom pravu..To suđenje ne znači rehabilitaciju zločina, niti menja istorijske činjenice , rekao je Živković.

On je ocenio da je pokret Draže Mihailovića prvih nekoliko meseci nakon okupacije tadašnje Jugoslavije imao "neke neznatne akcije gde je pokazivao svoju želju da se bori protiv Hitlerove okupacije", ali da se vremenom povukao u šumu i da su činili dokazane zločine prema civilima i stanovni tvu drugih nacionalnosti i ideološkim protivnicima.Živković poručuje da je "bez veličanja jedne ili druge strane neuporediv doprinos Narodno-oslobodilačkog pokreta , te da to nije tema kojom treba da se bave političari i srpska javnost.Viši sud u Beogradu rehabilitovao je juče komandanta Kraljevske vojske u otadžbini generala Dragoljuba Dražu Mihailovića i vratio mu građanska prava koja su mu bila oduzeta u političko-ideološkom procesu komunističkog režima 1946. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track