Kurc obećao Vučiću: EU će braniti Srbiju od terorista
Foto: Beta

Iza kulisa razgovora premijera Srbije i šefa austrijske diplomatije

Kurc obećao Vučiću: EU će braniti Srbiju od terorista

Politika -
Unija ne sme da dozvoli da se ponovi scenario iz Makedonije. Evropski šefovi diplomatija saglasni su da naša zemlja što pre otpočne pregovore o članstvu

BEOGRAD - EU ne sme da dozvoli da se Srbiji desi ono što se dešava u Makedoniji, poručio je juče šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc u Briselu na skupu „Prijatelji Srbije“, koji je okupio predstavnike svih 28 članica EU, saznaje Kurir. Istovremeno, šefovi diplomatija, uključujući i nemačkog, dali su podršku Beogradu da što pre otpočne pregovore sa EU.- Kurc je čestitao premijeru na reformama koje sprovodi, ali i izrazio zabrinutost zbog aktuelne krize u Makedoniji i istakao da EU ne sme da dozvoli da se Srbiji desi ono što se tamo dešava - navodi izvor Kurira, dok je Vučić naglasio da se nećemo mešati u unutrašnje stvari Makedonije.Napredovali smo- Osećam i vidim da nešto nije u redu na zapadnom Balkanu. Ne trebaju nam nemiri niti nekakva iskra koja bi mogla da zapali vatru, na primer u Bosni ili negde drugde - kazao je premijer.Inače, radni doručak u Briselu trajao je 70 minuta, a domaćini su bili ministar spoljnih poslova Italije i njegov austrijski kolega. Govoreći o evropskom putu Srbije, Kurc je pohvalio napredak, ali i dodao da nije dobro što Beograd godinu i po dana posle početka pristupnih pregovora još nije otvorio nijedno poglavlje.Nema novih uslovaIstovremeno, Vučić je rekao da se nada da će prva pregovaračka poglavlja biti otvorena mnogo pre kraja godine.- Očekujem da će se to dogoditi u septembru, ali još nisam izgubio sve nade da bude i ranije. To mogu biti 23 i 24, 32 i 35 - rekao je on, dok se u medijima pojavila informacija da je postignuta saglasnost da se formalna odluka donese na ministarskom sastanku u septembru, a da se poglavlja otvore u oktobru, s čim je saglasna i Nemačka. Premijer će se danas u Berlinu sastati sa šefom nemačkog Bundestaga Gunterom Krihbaumom.

Sve pretresliI DRAŽA I RUSIJA NA STOLUŠto skorije otvaranje poglavlja podržala je i hrvatska šefica diplomatije Vesna Pusić, ali je potegla i pitanje rehabilitacije Draže Mihailovića.- Zbog stabilnosti u regionu važno da se napravi jasna distanca od veličanja nacističkih kolaboracionista, poput vođe četničkog pokreta Mihailovića. O tome se juče razgovaralo na sastanku - rekla je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja