Kasnjeti: Nisam taj kojeg tražite

Kurir pomogao hapšenje osumnjičenog za ratni zločin na kosovu

Kasnjeti: Nisam taj kojeg tražite

Politika -
Na osnovu fotografije koju je naš list prvi objavio priveden Marko Kasnjeti. Pripadnik OVK na saslušanju u Beogradu odbio da sudiji potvrdi svoj identitet

BEOGRAD - Kurir ga strpao iza rešetaka.Marko Kasnjeti, nekadašnji pripadnik OVK, uhapšen je u subotu na Merdaru zahvaljujući slici objavljenoj u Kuriru!

Uz tekst „Ekskluzivno: Snimak zločina na Srbima“ od 13. januara 2011. objavili smo sliku na kojoj se vide četvorica (u tom trenutku) nepoznatih muškaraca u uniformama OVK kako sprovode dvojicu srpskih civila. Uhapšeni Marko Kasnjeti prepoznat je kao drugi sleva. Njemu je određeno zadržavanje od 48 sati, a izvor Kurira iz Tužilaštva za ratne zločine kaže da je Kasnjeti na saslušanju negirao identitet.

- Tvrdio je da je to greška. Dodeljen mu je advokat po službenoj dužnosti, a danas će biti saslušan na okolnosti dela za koja je osumnjičen - kaže izvor Kurira i dodaje da se Kasnjeti tereti za mučenje i maltretiranje civila u improvizovanom zatvoru u jednoj kući u Prizrenu. Tokom saslušanja oštećeni bi trebalo da prepoznaju osumnjičenog, a nakon toga tužilac će predložiti pritvor.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić podseća da je ovo drugi put da je Kurir pomogao.

- Važno je za istinu i pomirenje utvrditi odgovornost pripadnika OVK koji su okrvavili ruke za vreme sukoba na KiM tokom 1999, ali i posle toga. Vezivanje civila žicom, batinanje i mučenje ne može se pravdati političkim ciljevima i mora biti kažnjeno. Zahvaljujući Kuriru, po drugi put smo uspeli da rasvetlimo događaje na KiM i dođemo do istine o zločinima nad srpskim civilima - rekao je Vekarić.

Prvi put Kurir je pomogao u otkrivanju ratnih zločina kad je Predrag Dragović na fotografijama koje smo objavili prepoznao svog oca.

Redžepi: Političko hapšenje

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi naglasio je juče da je hapšenje Marka Kasnjetija političko.

- Mi ćemo preko Euleksa preduzeti potrebne mere - kazao je Redžepi. Odeljenje Odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Prizrenu traži hitno oslobađanje uhapšenog.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track