ISTORIJSKI REZULTATI: Vučić od neprijatelja napravio partnere
Foto: AP

Spoljna politika Srbije

ISTORIJSKI REZULTATI: Vučić od neprijatelja napravio partnere

Politika -
Predsednik Vlade svojim diplomatskim delovanjem gasi žarišta, a umesto političkih svađa pravi ekonomske dogovore, ocenjuju analitičari

BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić započeo je juče zvaničnu posetu Americi, čime je Srbija potvrdila da je na dobrom putu spoljne politike, ocenjuju analitičari za Kurir.Kako dodaju, bitan deo tog segmenta je ideja regionalnog pomirenja i saradnje, kojom Vučić od regiona umesto žarišta pravi stabilno područje, a od Srbije pouzdanog političkog i privrednog partnera.

15. 2. Inauguracija predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović
15. 2. Inauguracija predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović

Gasi vatruU poslednja tri meseca premijer se, između ostalog, sastao s kolegama iz Mađarske, Albanije i Republike Srpske. To je, kako ocenjuju, značajno zbog otvorenih pitanja koja Srbija ima u vezi s Kosovom, ranijih separatističkih težnji u Vojvodini, ali i u Raškoj oblasti.

16. 2. Sednica vlada Srbije i Makedonije -  Vučić i Gruevski
16. 2. Sednica vlada Srbije i Makedonije - Vučić i Gruevski

Posle susreta s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Subotici, dvojica državnika su poslali poruku o neophodnoj energetskoj i privrednoj saradnji. Nakon susreta s Vučićem u Tirani albanski premijer Edi Rama zaboravio je na zapaljive izjave o „velikoj Albaniji“, ustvrdio da je incident sa dronom šala i s Vučićem javno od EU zatražio novac za zajedničke projekte. A predsednik RS Milorad Dodik je, uoči Vučićeve posete Americi, napustio nepomirljiv stav prema NATO.

17. 2. Sastao se s premijerom Mađarske Viktorom Orbanom
17. 2. Sastao se s premijerom Mađarske Viktorom Orbanom

Dragomir Anđelković, politički analitičar, kaže da se premijerovom idejom regionalnog pomirenja Srbija pokazala kao stabilizator regiona.- Poseta Americi je značajna za Srbiju, ali je regionalnom saradnjom Beograd poslao poruku da je spreman da pruži ruku, ne odustajući od svojih interesa i ne izvinjavajući se, kao ranijih godina. Ovakva politika doprinosi stabilnosti regiona jer smo umesto zapaljivih izjava slali poruku da smo spremni na saradnju. Od ovakve politike profitira Srbija, a region u celini postaje stabilan i privlačan za strane investitore - kaže Anđelković.

20. 2. Sednica vlada Srbije i Slovenije - Vučić i Cerar
20. 2. Sednica vlada Srbije i Slovenije - Vučić i Cerar

Biznis se brzo ugovoriNjegov kolega i urednik NSPM Ðorđe Vukadinović kaže da od ovakve politike Srbija može da ima benefite.- Dobri odnosi s regionom su nam potencijalno bitniji od ulaska u EU. Potrebno nam je otopljavanje jer je do sada to bilo jednostrano širenje ruku i otvaranje tržišta. Nadam se da će se to uskoro promeniti i da će uslediti i opipljivi rezultati - kaže Vukadinović.Na ekonomsku korist od ovakve politike ukazuje i ekonomista Mahmud Bušatlija:- Nijedna zemlja bivše Jugoslavije, ali ni Albanija, nije sposobna da samostalno napravi obim ekonomije, da napravi konkurentan proizvod. Privrednici se među sobom lako dogovaraju, teže ide kad političari umešaju prste.

13. 5. Poseta Sarajevu - susret sa Vjekoslavom Bevandom
13. 5. Poseta Sarajevu - susret sa Vjekoslavom Bevandom

Vučić u SADSRBIJA FAKTOR STABILNOSTIPremijer je juče istakao da je njegov dolazak u SAD veoma važan, a naročito razgovori s kompanijama iz IT sektora „Dženeral elektrikom“, „Majkrosoftom“ i korporacijom NCR. On je naglasio da je Srbija postala faktor stabilnosti:- Investitori ne razmišljaju o nastavku ulaganja ili dolasku u neku zemlju ako u njoj ne postoji politička stabilnost.

Vučić u firmama SADDAJTE PARTNERA ZA RTB BORPremijer se juče sastao s predstavnicima američkih kompanija koje bi da ulažu u Srbiju: „Dženeral elektrik“ bi da gradi vetroparkove u Dolovu i Kovačici. Aleksandar Vučić se susreo i s upravama ITI, NCR i „Majkrosoft“ kao i predstavnicima „Friport Makmorana“, od kojih je zatražio pomoć u nalaženju strateškog partnera za RTB „Bor“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track