HAN: Srbija diktira brzinu pristupanja EU!
Foto: Fonet/AP

Otvaranje prvih poglavlja ove godine

HAN: Srbija diktira brzinu pristupanja EU!

Politika -
Vlada Srbije sama postavlja ambiciozne datume, koje ja prepoznajem kao znak snažne posvećenosti, rekao evropski komesar za susedstvo i pregovore o proširenju

BRISEL - Johanes Han, evropski komesar za susedstvo i pregovore o proširenju rekao je da tempo procesa pristupanja Evropskoj uniji diktira isključivo Srbija!

Kako je još naglasio u intervjuu portalu Juropean Vestern Balkans (European Western Balkans), uslovi za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja jasni su, nisu pokretna meta a ograničenje brzine ne postoji, zbog čega radije govori o "procesu" nego o "pregovorima".

"Tempo procesa diktira Srbija. Vlada Srbije sama postavlja ambiciozne datume, koje ja prepoznajem kao znak njihove snažne posvećenosti", rekao je Han i naglasio da se nada kako će prva poglavlja uskoro biti otvorena, na čemu zajednički radi sa predstavnicima srpske vlade.

Han je dodao da nema novih uslova od strane zemalja članica EU, jer su jedonoglasno postavljeni i uključeni u pregovarački okvir još u decembru 2013. godine.

"Tamo je jasno navedeno da su to vladavina prava, kao i normalizacija odnosa Srbije i Kosova, i njih bi se trebalo latiti na samom početku pregovaračkog procesa. Dosta toga je urađeno po ovom pitanju, ali još uvek nismo stigli do cilja. Službe EU trenutno procenjuju poslednje verzije akcionih planova Srbije koje se odnose na vladavinu prava, to jest poglavlja 23 i 24", objasnio je on i dodao da se nada da će prva poglavlja biti otvorena ove godine pod uslovom da je ostvaren paralelni napredak u preostalim pitanjima koja se odnose na implementaciju postignutih dogovora sa Prištinom.

Što se sloboda medija tiče, Han je ukazao da je to osnovno pravo o kojem se ne može pregovarati i ključan uslov, što podrazumeva da ga zemlje kandidati moraju u potpunosti poštovati pre pristupanja EU. To podrazumeva da bi trebalo da se otkrije pitanje transparentnosti u vlasništvu nad medijima, kao i da zabrinutost EU zbog pogoršanja uslova za slobodno izražavanje koje u više navrata pomenuto, više ne bude tema.

"O ovome sam razgovarao sa predstavnicima Vlade Srbije nekoliko puta na način koji je bio otvoren, konstruktivan i pun poštovanja. Tako ćemo i nastaviti", kazao je Han i dodao da je od izuzetne važnosti rad zaštitnika građana i puno poštovanje nezavisnih tela koja imaju suštinsku ulogu u obezbeđivanju odgovornosti izvršne vlasti u svakoj funkcionišućoj demokratiji. Zbog toga ga raduje sastanak premijera Srbije Aleksandra Vučića i zaštitnika građana Saše Jankovića koji je organizovan tokom njegove pređašnje posete Srbiji.

Johanes Han je na kraju istako i ulogu opozicije u demokratskim procesima, zbog čega se sastao sa liderima opozicionih partija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track