Najnovije vesti

VUČIĆ: Srbija pouzdan partner Zapada, ali želi da sačuva dobre odnose sa Rusijom
Foto: Dado Đilas

Ispunjeni ciljevi

VUČIĆ: Srbija pouzdan partner Zapada, ali želi da sačuva dobre odnose sa Rusijom

Politika
Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija danas pouzdan partner Zapada, da je njen strateški cilj Evropska unija, ali da želi da sačuva dobre odnose sa Rusijom.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija danas pouzdan partner Zapada, da je njen strateški cilj Evropska unija, ali da želi da sačuva dobre odnose sa Rusijom.

"Mi želimo da sačuvamo dobre odnose sa Rusijom, oni su naši tradicionalni prijatelji, ali naš strateški cilj je da budemo deo EU. To nije neka vrsta politike balansiranja, u kojoj jednog dana možete ići na jednu, a drugog dana na drugu stranu", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja posle predavanja koje je održao na Univerzitetu Dzon Hopkins u Vašingtonu.

On je rekao da je Srbija pouzdan partner Zapada i da sve što obeća i ispuni. "Neću reći nešto što ne mogu da ispunim. Ja nisam rekao da ćemo priznati nezavisnost Kosova, ali sam obećao da ćemo rešiti slučaj Bitići. I videćete da li ispunjavamo obećanje ili ne", rekao je Vučić.

Premijer je rekao da uvođenje sankcija Rusiji ne bi bilo dobro za Srbiju jer bi se uništili tradicionalni odnosi, ali bi to bilo štetno i po ekonomiju zemlje. "Poljaci mogu da izvoze poljoprivredne proizvode u Rusiju, da obustave taj izvoz i da onda dobiju 1,5 milijardi evra od EU. A šta ćemo mi dobiti od EU ako obustavimo izvoz naših poljoprivrednih proizvoda. Šta da kažem našim farmerima? Ko će nam to nadoknaditi", upitao je Vučić.

Upitan koliko Srbija može da iskoristi svoje dobre odnose sa Moskvom za rešavanje konflikta u Ukrajini, Vučić je rekao da nema snove da Srbija, kao mala zemlja, može da reši tako veliki problem. "Ima političara koji sanjanju da dobiju Nobela i da reše velike krize, ja nisam taj tip, za mene bi bila Nobelova nagrada ako bismo rešili fiskalni deficit", rekao je Vučić.

On je naveo da Srbija, koja predsedava OEBS-u, daje svoj doprinos rešavanju krize u Ukrajini zajedno sa drugim zemljama, da će uvek činiti sve što može za očuvanje i uspostavljanje mira, ali da je suštinski mala zemlja koja treba da vodi pre svega računa o sebi. "Postoje veliki igrači koji treba da reše ta pitanja. Mi smo deo OEBS-a, Ujedinjenih nacija, nadamo se da ćemo biti i deo EU, ali nije na nama da rešavamo velika pitanja", rekao je Vučić.Vučić je na američkom univerzitetu odgovarao i na druga pitanja u vezi sa borbom protiv korucpije, odlaskom mladih i iz zemlje i slobodom medija.

Govoreći o borbi protiv korupcije, Vučih je rekao da u Srbiji postoji politika nulte tolerancije prema korupciji i organizovanom kriminalu, ali je problem u efikasnosti pravosuđa, čime, kako je istakao, nije zadovoljan. Tajkuni i kriminalci, rekao je ne vladaju više državom i vladom, što je dobra stvar, ali je loše što celo društvo nije zadovoljno pravosuđem.

"Ako treba da čekate deset, petnaest godina da dobijete konačnu presudu, onda to više nije pravda, onda to ne znači ništa", rekao je Vučić. Zato je, naveo je, veoma važno da se otvore poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU, koja se tiču pravosuđa, osnovnih prava i bezbednosti, što će pomoći da se reše problemi u pravosuđu. "Zato nam treba vaša pomoć i pomoć naših evropskih prijatelja", rekao je Vučić.

Upitan o kritici slobode medija i uopšte odnosu medija i vlade, Vučić je rekao da Srbija ima veoma slobodne medije, ali da vlada svim kritikama pristupa veoma odgovorno. "Zato smo usvojili tri medijska zakona, razgovaramo sa nevladinim organizacijama, otvoren je dijalog i sa civilnim društvom kako bismo rešili te probleme", rekao je Vučić.On je naveo da je njega lako kritikovati po pitanju slobode medija jer je bio ministar informisanja u vladi Slobodana Miloševića, dok se, sa druge strane, ekonomske mere koje preduzima vlada ne mogu lako kritikovati. "Uvek je lako reći da sam bio Miloševićev ministar informisanja i da sad radim iste stvari. To je stvar politike. Ali nije lako kritikovati naše ekonomske mere, koje će nemačka kancelarka Angela Merkel uvek pohvaliti", rekao je Vučić i istakao da svim kritikama treba prići odgovorno.

Vučić je rekao i da Srbija čini sve da spreči odliv mozgova i da zadrži mlade stručnjake u zemlji tako što se stvara drugačije političko i ekonomsko okruženje, a mladi ohrabruju da započnu sopstveni biznis i razviju preduzetnički duh.

Vučić: Nećemo priznati Kosovo, rešićemo slučaj Bitići

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova i da to od nje niko do sad nije tražio, kao i da će rešiti slučaj ubistva braće Bitići.

"Ako me pitate da li ćemo da priznamo nezavisnost Kosova ili ne - mi nismo dobili takav zahtev, to ne bi bilo realistično i ne mogu da vam kažem da bismo to uradili", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja posle predavanja koje je održao na Univerzitetu Dzon Hopkins u Vašingtonu.

On je podsetio i da pet država članica EU nisu priznale nezavisnost Kosova. Premijer je rekao da je do sad dosta toga postignuto u dijalogu sa Prištinom, da predstavnici dve strane razgovaraju o svim pitanjima, kao i da su pojačane ekonomske veze između Beograda i Prištine.

"Podržavamo kreiranje boljih odnosa među dva, rekao bih, različita društva. Pojačali smo i ekonomske veze između Beograda i Prištine", istakao je Vučić.

Na pitanje dokle se stiglo sa rešavanjem slučaja ubistva braće Bitići, Vučić je rekao da će Srbija rešiti taj slučaj jer je to obaveza i posao, brzo ili mnogo brže nego što se očekuje.

"Za razliku od drugih koji su izbegavali da reše to pitanje, mogu da vam kažem da ćemo mi obaviti svoj posao i zaštiti pravdu", rekao je Vučić. On je rekao da je slučaj Bitići bio strašan zločin i da će Srbija uraditi svoj posao, ne zato što je to veliko bilateralno pitanje između Srbije i SAD i velika prepreka, već zato što bi to bilo veoma pravedno rešenje.

Foto: YT
Foto: YT

Danijel Server: Vučić je dobio političku podršku SAD za evrointegracije Srbije

VAŠINGTON - Američki stručnjak za međunarodnu politiku i profesor na Univerzitetu Džons Hopkins, Danijel Server ocenio je danas da je premijer Srbije Aleksandar Vučić ispunio glavni cilj svoje posete Vašingtonu, budući da je dobio političku podršku SAD za evropske integracije Srbije.

"Premijer je dosao da traži američku političku podršku za evropsku perspektivu Srbije. Tu podršku je, koliko znam, dobio. On je, takođe, želeo da ostavi dobar utisak kao neko ko ozbiljno shvata svoja obećanja i ko ih ispunjava. U tome je, takođe, uspeo. I želeo je da prikaže Srbiju kao faktor stablinosti u regionu, što je nešto što Amerika pozdravlja", rekao je Server, profesor u Školi za napredne međunarodne studije Univerziteta Džons Hopkins.

Prema njegovim rečima, za američku stranu je najvažnija bila upravo ova poslednja tačka. "Srbija je od centralnog značaja za region. Njena posvećenost stabilnosti i mirnom rešavanju sukoba je nešto što je važno za Kosovo, Bosnu, Hrvatsku i Crnu Goru. Verujem da su funkcioneri o tome relativno detaljno razgovarali kada je reč o svakoj od ovih zemalja," rekao je Server Tanjugu.

Server, koji je bio domaćin predavanja koje je Vučić održao na Univerzitetu Džons Hopkins, veruje da je s druge strane za premijera Srbije najvaznije što je dobio američku političku podršku pridruživanju Srbije EU. "Mislim da je on generalno dobio tu podršku. Ali nararvno, Srbija mora da ispuni zahteve EU, naročito kada je reč o nezavisnom pravosuđu i slobodi medija," zaključio je Server.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...