Dačić: Predsedavanje OEBS teret, ali i dobitak za Srbiju
Foto: Ministarstvo Spoljnih Poslova

Pomak u spoljnoj politici

Dačić: Predsedavanje OEBS teret, ali i dobitak za Srbiju

Politika -
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je večeras da je predsedavanje OEBS-om teret, ali i dobitak za Srbiju.

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je večeras da je predsedavanje OEBS-om teret, ali i dobitak za Srbiju.

Dačić je rekao da svakog dana razgovara sa evropskim ministrima. "U četvrtak sam razgovarao sa nemačkim ministrom, u petak sa ruskim i ukrajinskim ministrom spoljnih poslova", naveo je on, napominjući sa razgovara i sa predstavnicima Stejt departmenta i drugima o temama koje su bitne za funkcionisanje OEBS-a, koji funkcioniše na nivou konsenzusa.

On je naglasio da su pri tom svi pozdravili pozitivnu ulogu Srbije i da Srbija treba sebe da pokaže da je ozbiljan politički faktor.

Dačić je istakao da će na jesen biti održan sastanak OEBS u Beogradu na kojem će učestvovati 57 ministara spoljnih poslova ili njihovih zamenika. "Jedino mesto na kojem može da se održi (taj skup) je Arena", rekao je Dačić.

Što se tiče eventualne kandidature Vuka Jeremića za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, Dačić je rekao da ima vremena za kandidovanje za tu funkciju i da će izbor biti u drugoj polovini naredne godine.

"Ako Srbija uđe u proces kandidovanja, on mora biti uz potpuno davanje podrške toj kandidaturi. U tom smislu niko nista nije obećao, ali se razgovaralo s Vukom Jeremićem", naveo je on.

Potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da je u poslednjih nekoliko godina najveći pomak napravljen u spoljnoj politici i najavio da će u ovoj godini biti postavljena 34 nova ambasadora i da je već poznato 12 imena.

Dačić je, gostujući na B92, rekao da ne beži od odgovornosti što Srbija nema ambasadore u nekim zemljama i da ima razgovore sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem o tom problemu, a da će to pitanje biti rešeno sa premijerom Vučićem u narednim danima.

Dačić je rekao da premijer Vučić i predsednik Nikolić imaju i spoljnopolitičke aktivnosti i da tu ne vidi nikakve probleme u vezi sa obavljanjem svoje ministarske funkcije.

"Za svaku aktivnost sam informisao premijera, koji je moj neposredni šef. Nikad nisam uradio nešto što bi bilo suprotno stavu vlade i predsednika vlade", istakao je Dačić.

Na pitanje o tome zašto ga premijer Vučić i predsednik Nikolić ne vode na sastanke, Dačić kaže da su se oni ranije dogovorili da svako diverzifikuje razlicite aktivnosti. "Nema potrebe da dupliramo, ja učestvujem na onima gde je to neophodno, odnosno gde je format takav da mora da učestvuje ministar spoljnih poslova“, naglasio je Dačić.

On je istakao da sa njegove strane nema problema sa poverenjem, kao i da misli da poverenje nije problem ni predsedniku Nikoliću.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Nema povratka nazad u odnosu prema Briselskom sporazumu

U odnosu prema Briselskom sporazumu povratka nazad nema, izjavio je večeras ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i podsetio da su taj sporazum i dogovori sa Prištinom, bili zajednički, i Vlade i predsednika.

Prekid te aktivnost ne bi bio u interesu Srbije, ocenio je Dačić, upitan o platformi predsednika Tomislava Nikolića o Kosovu i Metohiji. "Već sam rekao da je nisam pročitao platofrmu, Nikolić je tu platformu uputio premijeru Aleksandru Vučiću, a kada će se o njoj razgovarati, to će oni odlučiti", objasnio je Dačić.

On je spreman da u svemu tome učestvuje, ne samo kao ministar spoljnih poslova, već kao predsednik stranke koja čini Vladu, ali napominje da o platformi, međutim, nikakvih razgovora do sada nije bilo.

Dačić je dodao da poštuje Nikolića, koji ga je u prethodnoj Vladi predložio za premijera i ne bi rekao da postoji njegov sukob sa kabinetom predsednika, niti mu je okrenuo leđa. Prema rečima Dačića, do polemike je došlo kad je on izjavio da će se u idućem mandatu kandidovati za predsednika Srbije.

Najveći pomak ostvaren u spoljnoj politici

Dačić kaže da diplomatska služba treba da se reformiše i ojača određenim ličnostima koje mogu da se time bave, na primer naučnim radnicima, umetnicima, novinarima. Dačić je naveo i da se traži najbolje rešenjue za ambasadora u Nemačkoj.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je večeras da je Srbija u poslednjih nekoliko godina najveći napredak ostvarila u spoljnoj politici i da se taj napredak ogleda u lakšoj međunarodnoj poziciji zemlje.

"Srbija je danas kredibilan partner, ono što kažemo da ćemo ispuniti, nema dileme da ćemo to i uraditi. Nekada smo prihvatali određene dogovore i sporazume, uglavnom sa Prištinom, zbog kojih je Srbija dobijala određene političke satisfakcije, poput statusa kandidata za članstvo u EU, a onda se dešavalo da ti sporazumi nisu implementirani. Sada nema dileme da ispunjavamo ono što dogovorimo", kazao je Dačić.

Dačić je rekao da će eventualno učešće Srbije na obeležavanju godišnjice zločina u Srebrenici biti spoljnopolitička odluka i da postoje saznanja da jedna od velikih sila sprema rezoluciju Saveta bezbednosti UN o Srebrenici.

Što se tiče izjave bivšeg ambasadora Srbije u Britanije Vladete Jankovića da je diplomatska mreža Srbije diletantska, Dačić je rekao da ukoliko Janković ima primedbe trebalo bi da dođe u Ministarstvo spoljni poslova i da bi to bilo korektno s njegove strane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track