Mekalister: Ove godine otvaranje jednog ili više poglavlja
Foto: Tanjug Sava Radovanović

Ekonomski samit Srbije

Mekalister: Ove godine otvaranje jednog ili više poglavlja

Politika -
Srbija je na dobrom putu ka EU, a od nje zavisi koliko će joj vremena biti potrebno za taj proces, rekao je izvestilac EP

BEOGRAD - Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je danas u Beogradu da se nada da će ove godine biti otvoreno jedno ili više poglavlja u pregovorima Srbije o prijemu u Evropsku uniju.

"Srbija je na dobrom putu ka EU, a od nje zavisi koliko će joj vremena biti potrebno za taj proces" rekao je on na 15. Ekonomskom samitu Srbije, gde je glavna tema ekonomski oporavak Srbije. Mekalister je istakao da su najznačajniji izazovi Srbije na putu kao EU privreda, vladavina prava, regionalna saradnja i Kosovo.

Dodao je da je Srbija uložila veliki napor u dosadašnjem procesu evrointegracije i da se to ceni u Briselu i u Berlinu. "Uveren sam da će stvari na putu Srbije ka EU funkcionisati", kazao je Mekalister.

Ministarka bez portfelja u Vladi Srbije zadužena za evrointegracije, Jadranka Joksimović je rekla da je otvaranje poglavlja u pregovorima sa EU važno zato što se time ide u dublju integraciju u 35 specifičnih pregovaračkih oblasti i omogućava EU, kao i Srbiji da realno ocene napredak u reformama. "To je veoma značajan pokazatelj da idemo u dobrom pravcu. To je jedna vrsta potvrda EU da smo postigli neki rezultat", istakla je Joksimović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track