Vučić: Za nas je najvažnija energetska bezbednost
Foto: Zorana Jevtić

O snabdevanju gasa

Vučić: Za nas je najvažnija energetska bezbednost

Politika -
On je dodao da bi diversifikacija snabdevanja gasom dovela do boljih tržišnih uslova i do niže cene gasa

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas da je s predstavnicima Evropske komisije za Energetsku uniju danas najviše razgovarao o snabdevanju Srbije gasom iz više izvora, naročito posle 2019. godine.

"Za nas je najvažnije pitanje gasno snabdevanje, pre svega od 2019. godine (kada Rusija prestane da isporučuje gas preko Ukrajine). Evropska komisija će nastaviti da radi sa Srbijom na osiguravanju energetske bezbednosti za našu privredu i građane", kazao je Vučić.

Vučić je na konferenciji za novinare nakon sastanka kazao da je Evropska unija podržala izgradnju gasne interkonekcije Srbije i Bugarske i dodao da Srbija očekuje da EU finansira izgradnju sa preko 50 miliona evra, dok bi Srbija dala oko 15 miliona. On je dodao da bi diversifikacija snabdevanja gasom dovela do boljih tržišnih uslova i do niže cene gasa.

Upitan o interkonekciji Srbije i Bugarske, potpredsednik Evropske komisije za Energetsku uniju Maroš Ševčovič kazao je da je važno da se cela Evropa poveže gasovodima i da je praksa potvrdila da se energetska bezbednost i fer cena snabdevanja postiže ako se neka zemlja snabdeva gasom iz bar tri izvora. Maroš Ševčovič je dodao da u vezi s interkonekcijom Srbija-Bugarska, EU mora da vidi koliko može da izdvoji iz IPA fondova i koliko je Srbija spremna da uloži.

Upitan o ruskom gasovodu Turski tok, Ševčovič je kazao da je za EU najvažnije da Srbija bude energetski stabilna i da će razgovarati sa ruskim partnerima o tom pitanju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track