PROBLEM: Orban uvaljuje Vučiću imigrante
Foto: Fonet Nenad đorđević

Talas azilanata zapljusnuo Balkan

PROBLEM: Orban uvaljuje Vučiću imigrante

Politika -
Vlade Srbije i Mađarske će na sednici 1. jula pričati o najavi severnih suseda da će zatvoriti granicu za imigrante prema Srbiji

BEOGRAD - Problem ilegalnih imigranata biće jedna od tema na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Mađarske koja će biti održana 1. jula u Budimpešti, saznaje Kurir.Posle najave mađarskog premijera Viktora Orbana da namerava da zatvori granicu prema Srbiji za imigrante, to pitanje se nametnulo kao goruće.Otvoreno pitanje- S obzirom na to da je već ugovorena zajednička sednica, izvesno je da će to biti tema - kaže naš izvor.Orban praktično želi da zatvori mađarsku granicu prema svim susednim zemljama koje nisu deo Šengenskog sporazuma. Kako kaže, kvote koje je EU nametnula državama članicama za prihvat imigranata je „na granici razuma“. Tim povodom Mađari nameravaju i da donesu zakon kojim je predviđeno da se za politički azil ne mogu prijaviti oni koji dolaze iz bezbedne zemlje. Na taj način Budimpešta želi da pritisak prebaci ga na tranzitne države, poput Srbije.Bez panikeSrpski komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić, međutim, ocenjuje da „nema mesta panici“.- Srbija je spremna da ispuni svoje obaveze prema imigrantima. Reakcija Mađarske na povećan priliv imigranata s Bliskog istoka je očekivana, ali ona može samo da izazove reciprocitet. U tom slučaju Srbija bi verovatno zatvorila granicu s Makedonijom, Makedonija s Grčkom. Srbija tu ne može ništa jer je okružena EU, što znači da bi granične zemlje trebalo da zatvore granice - kaže Cucić.Inače, premijer Srbije juče se sastao sa mađarskim ambasadorom u Beogradu Atikom Pinterom. Tom prilikom Pinter je istakao da je Mađarska potpuno zadovoljna bilateralnim odnosima sa Srbijom.- Veze dveju zemalja nikada nisu bile bolje. Nema otvorenih pitanja u našim odnosima, pre svega zahvaljujući radu aktuelne Vlade Srbije - rekao je mađarski ambasador.

Johana Mikl-LajtnerI AUSTRIJANCI ŠALJU POLICAJCEMinistarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner najavila je juče da će ta zemlja poslati 40 svojih policajaca na srpsko-mađarsku granicu.Ona je naglasila da se mora preduzeti nešto protiv aktuelnog razvoja situacije u Grčkoj i na takozvanoj balkanskoj ruti. Prema njenim rečima, policajci iz Austrije će narednih dana biti raspoređeni i tokom godine će zamenjivati na teren.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja