VARŠAVA: NATO da pozove u članstvo Srbiju, Crnu goru i Makedoniju
Foto: Reuters

Poljaci puštaju probni balon

VARŠAVA: NATO da pozove u članstvo Srbiju, Crnu goru i Makedoniju

Politika -
Poljska namerava da predloži NATO-u da na sledećem samitu pozove balkanske zemlje u članstvo

Poljska namerava da predloži NATO-u da pozove balkanske zemlje u Alijansu na narednom samitu organizacije koji će biti održan 2016. godine, izjavio je potpredsednik Vlade i ministar odbrane Tomaš Semonjak, govoreći na Vroclavskom međunarodnom forumu.

„Uradićemo sve što je potrebno da na narednom samitu NATO u Varšavi Alijansa pozove nove zemlje u svoje članstvo, posebno balkanske, između ostalog Makedoniju i veoma aktivnu na međunarodnoj areni Srbiju. NATO odavno nije primao nove članice i moguće je da će uspeti da to uradi naredne godine“, rekao je Semonjak.

Sledeći samit NATO-a biće održan u Varšavi 8-9. juna 2016. godine. Prema rečima državnog sekretara Jensa Stoltenberga, na njemu će članice vojno-političkog bloka usvojiti „kurs za prilagođavanje Alijanse novim uslovima bezbednosti, kako bi NATO i dalje mogla da zaštiti svoje saveznike od pretnji sa svih strana“.

Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju i Crnu Goru trebalo bi pozvati da uđu u NATO na sledećem samitu u Varšavi 2016. godine, izjavio je danas poljski ministar odbrane Tomaš Šemonjak.

"Bilo bi odlično kada bi Makedoniji i Crnoj Gori bile poslate pozivnice iz Varšave", rekao je Šemonjak na jednoj konferenciji u poljskom gradu Vroclavu, preneo je Rojters.

"Ako samit NATO u Varšavi ne bude imao ovaj element, mnoge zemlje, uključujući Poljsku, neće biti zadovoljne", poručio je on.

Samit u Varšavi će biti održan 8. i 9. jula 2016.

(Sputnjik/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track