DOSIJE RUDNICA: Prijava protiv Gašića

Ministar označio kao tajnu

DOSIJE RUDNICA: Prijava protiv Gašića

Politika -
Fond smatra da je ministar time prekršio Zakon o tajnosti podataka, te da je njegovo postupanje usmereno na onemogućavanje rasvetljavanja svih okolnosti ubistva kosovskih Albanaca čija su tela pronađena u masovnoj grobnici u Rudnici

BEOGRAD - Fond za humanitarno pravo podneo je prekršajnu prijavu protiv ministra odbrane Bratislava Gašića jer je „nezakonito označio arhivu 37. motorizovane brigade VJ, kojom je nekad komandovao Ljubiša Diković, najvišim stepenom tajnosti“.Naime, Fond smatra da je ministar time prekršio Zakon o tajnosti podataka, te da je njegovo postupanje usmereno na onemogućavanje rasvetljavanja svih okolnosti ubistva kosovskih Albanaca čija su tela pronađena u masovnoj grobnici u Rudnici.

Fond za humanitarno pravo je dosije „Rudnica“ objavio početkom 2015. godine, a u njemu, kako navode na svom sajtu, pružaju uvid u dokaze o četiri zločina počinjena u aprilu i maju 1999. u zoni odgovornosti pomenute brigade. Pošto je Fond zatražio dodatnu dokumentaciju u junu 2014. godine, Bratisla Gašić je samo mesec dana kasnije na tu arhivsku građu stavio oznaku tajnosti na 30 godina.Sandra Orlović iz Fonda za humanitarno pravo kaže da im ministar Bratislav Gašić nije obrazložio svoju odluku.U Ministarstvu odbrane kažu za Kurir da je ta odluka doneta u skladu sa Zakonom o arhivskoj građi.(K. B.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track