VULIN NA SUTJESCI: Istina je jedna i ne može se menjati i prekrajati
Foto: Tanjug

72. godišnjica slavne bitke

VULIN NA SUTJESCI: Istina je jedna i ne može se menjati i prekrajati

Politika -
Istina je da su partizanski odredi Jugoslavije, pod komandom maršala Tita bili četvrta pobednička snaga sveta. Istina je da je komandant Prve proleterske Koča Popović probio obruč. Istina je da je Sava Kovačević ostao ovde da sačuva ono što se sačuvati moralo, rekao je Vulin

TJENTIŠTE - Velikom svečcanošću u Dolini heroja kod centralnog spomenika na Tjentištu obeležena je 72. godišnjica bitke na Sutjesci, sa koje je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin poručio da je istina jedna i da se ni zbog kakve politike ne može ni menjati ni prekrojiti.

"Istina je da su narodnooslobodilačke vojske, partizanski odredi Jugoslavije, pod komandom maršala Tita bili četvrta pobednička snaga sveta. Istina je da je komandant Prve proleterske divizije Koča Popović probio obruč. Istina je da je Sava Kovačević ostao ovde da sačuva ono što se sačuvati moralo i da je smrću zaslužio da ga pamtimo kroz život", rekao je Vulin.

On je naglasio da se istina ne može menjati, kao i da onaj ko to ne može da razume, nije dostojan ni pamćenja. "Iako zemlje za koju su se borili više nema, to ne znači da njihova žrtva može biti manje cenjena.

Istina je da generacija koja je koračala i jurišala Sutjeskom, Neretvom, Kadinjačom, ostavila je nama čime da se ponosimo, čemu da se radujemo, šta da pokažemo svetu", poručio je Vulin.

Prema njegovim rečima, čovek ne može da bira gde će se roditi, kako i gde će umreti, ali da može da bira za šta će živeti i za šta će umreti.

"Ovi pre nas su izabrali i njihov izbor obavezuje, da uvek, bezuslovno budemo na strani slobodnog sveta, da uvek i bezuslovno budemo na strani onog ko pati, mi nikada nismo bili na pogrešnoj strani", istakao je Vulin.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi Republike Srpske Milenko Savanović naglasio je da se proslavlja 72 godine od "herojske bitke za slobodu", koja, kako je rekao, treba da služi za primer svim dobronamernim ljudima.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

"Nažalost, sloboda je 1943. bila samo misaona imenica, ideologija fašizma sve je ubijala i uništavala pred sobom, a ovaj prostor i ovaj narod našao se na tom putu", rekao je Savanović.

Predsednik SUBNOR-a Crne Gore i učesnik bitke na Sutjesci Rajko Medojević naveo je da fašizam još nije mrtav i da živi u nasilju moćnika, u bombardovanju, rušenju, trovanju, u sejanju mržnje i otimanju bogatstava malih naroda.

"Fašizam živi i u ubijanju nevinih i nedužnih, a mi smo uprskos svemu ostajali uspravno na polju ljudskosti, poštenja, i prijateljske ljubavi. Ovde smo danas da pitamo borce koji počivaju u zajedničkoj grobnici, jesu li im rane izvidane, je li majka Juga grudi okitila ordenjem, jesu li devojke cvećem zakitile. Klanjamo vam se do nezaborava i obećavamo da vas nećemo zaboraviti", poručio je Medojević.

U znak sećanja i zahvalnosti herojima te velike bitke, visoke državne delegacije Srbije, Republike Srpske, ambasade Rusije, vojni atašei Bugarske, SAD, predstavnici SUBNOR-a Republike Srpske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, položile su vence na spomen-kosturnicu borcima poginulim 1943.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Organizator svečanosti, Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, upriličio je bogat umetnički program, u kom su nastupili glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske i hor filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Svečanost je okupila brojne poklonike i učesnike legendarne bitke iz Republike Srpske, Srbije, BiH, Crne Gore, Slovenije, pevale su se partizanske pesme, nosile zastave SFRJ, kao i crvene marame, partizanske uniforme i petokrake.

Fašističke snage Nemačke, u nameri da ovladaju jadranskim zaleđem i spreče eventualno iskrcavanje savezničkih trupa, odlučile su 1943. da unište jugoslovenski partizanski pokret i s tim ciljem, preduzeli su najveću vojnu operaciju na teritoriji okupirane Jugoslavije.

Nemci i njihovi pomagači, za ovu operaciju, koju su nazvali "Švarc", imali su 127.000 vojnika, oklopne jedinice, artiljeriju i više od 300 aviona. Partizanske jedinice imali su oko 22.000 boraca i ranjenike iz Bitke na Neretvi i izvojevali su veliku pobedu u toj 5. neprijateljskoj ofanzivi.

Poginulo je 7.022 partizana, ali glavnina snaga Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije uspela je da se probije iz obruča i nastavi borbu protiv fašističkih snaga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track