Milivoje Mihajlović: Očekujem dogovor oko formiranja Zajednice srpskih opština!
Foto: Fonet

Nastavak dijaloga u Briselu

Milivoje Mihajlović: Očekujem dogovor oko formiranja Zajednice srpskih opština!

Politika -
Mihajlović je rekao da Priština dve godine odugovlači da se napravi bilo kakav pomak kada je u pitanju ZSO, a da je sada upravo prištinska strana najavila da će se o tome razgovarati

BEOGRAD - Direktor vladine Kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović izjavio je danas da u nastavku dijaloga u Briselu očekuje da bude postignut dogovor oko formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) i da ona posle toga krene da radi.

U Briselu će od danas do 18. juna biti vođen tehnički dijalog Beograda i Prištine, tokom kojeg će biti razgovarano o formiranju ZSO, telekomunikacijama, energetici i svim otvorenim pitanjima.

Mihajlović je rekao da Priština dve godine odugovlači da se napravi bilo kakav pomak kada je u pitanju ZSO, a da je sada upravo prištinska strana najavila da će se o tome razgovarati.

"Do sada su izbegavali priču o toj temi. Ovde nije u pitanju nikakav kompromis, već da se ta zajednica formira na osnovu dogovora od pre dve godine. Očekujem dogovor i da se pripremi dokument koji će objasniti i opisati ovlašćenja i da ta zajednica krene da radi", naveo je Mihajlović.

On očekuje pomake i kada su u pitanju ostale teme, navodeći da je "krajnje vreme" da EU konačno postavi stvari na svoje mesto i zatraži od Prištine da ispuni ono što je do nje. Istakao je da Prištini, a pre svega EU, mora da bude jasno da nikakvo polovično i nepravedno rešenje ne može da dovede do trajnog mira.

"Svako polovično rešenje je pogrešno rešenje", rekao je Mihajlović, navodeći da Priština odugovlači i sa formiranjem Suda za ratne zločine.

Mihajlović navodi da ima ljudi kojima taj sud ne odgovara, iako je on mehanizam koji stvari može polako da vrati na svoje mesto. Kada je u pitanju predložena rezolucija o Srebrenici, Mihajlović je naveo da nije upoznat sa njenim tekstom, te da će se u vladi razgovarati na tu temu.

"Politika Vlade Srbije je jasna kada su u pitanju zločini u regionu. Zločini treba da budu personalizovani, svaki zločin je sam po sebi tragedija i ne treba ga zloupotrebljavati u nekakve druge političke svrhe. Vlada se zalaže da se ispitaju svi zločini i da se svi osumnjičeni privedu licu pravde", rekao je Mihajlović, navodeći da će Srbija imati jasan stav kada je u pitanju ta rezolucija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja