Nova generacija albanske vojske

Albanci sve uticajniji

Nova generacija albanske vojske

Politika -
Priština svoje kadrove školuje na Harvardu i Oksfordu, a zapošljava ih u najmoćnijim svetskim institucijama

BEOGRAD - Neki novi klinci.Zvanična Priština odgajila je novu generaciju mladih, visokoobrazovanih Albanaca, koji su uspeli da se uvuku u najuticajnije svetske institucije. Odmah po hapšenju dvojice Albanaca, Marka Kasnjetija i Hasana Abazija, u javnost je procurila informacija da su njihovi sinovi zaposleni u najuticajnijim kompanijama na svetu - Kasnjetijev sin radi za bankarsku dinastiju Rotšild na Kosovu, dok je Abazijev sin Haki direktor fondacije „Rokfeler“ za zapadni Balkan. Obojica su lobirali kod uticajnih prijatelja da im očevi budu pušteni, a prema rečima nekadašnjeg ambasadora Srbije u Francuskoj Predraga Simića, reč je o novoj generaciji mladih Albanaca koji su se školovali u inostranstvu, imaju dobre veze i moćniji su nego što su to njihovi očevi ikad bili.

- Stigla je nova generacija Albanaca - oni su se školovali u inostranstvu, imali su stipendije, završili Harvard i Oksford, govore po nekoliko jezika, stekli su uticaj i ovo je tek početak, sretaćemo ih često. Oni danas rade u velikim kompanijama. U Nemačkoj ima dosta lekara, inženjera i menadžera s Kosova, a mnogo njih se drži i oko Bedžeta Pacolija - kaže Simić.

Njihove metode borbe za albanske interese, kažu sagovornici Kurira, biće drugačijih od dosadašnjih.

- Oni neće zveckati oružjem, ali će imati moć veću od one koju je njihovim očevima davalo oružje - ocenjuje Simić i podseća da Albanci u svetu imaju jak lobi, ali i da su tradicionalno povezani.

Analitičar „TSM globala“ iz Vašingtona Obrad Kesić kaže da na Zapadu postoji velika empatija prema Albancima, jer su oni tamo viđeni kao žrtve Slobodana Miloševića.

- Mladoj generaciji Albanaca ide u korist taj imidž žrtve, ali i nastojanje Zapada da nešto učini za njih, pa otud i te stipendije, koje su za njih više nego za ostale u regionu.

Plemenski povezani

Kao jedan od vodećih faktora za proboj mladih Albanaca u uticajnim krugovima svuda u svetu, nekadašnji savezni ministar inostranih poslova Živadin Jovanović navodi upravo tu plemensku povezanost:

- Oni imaju jasno zacrtane ciljeve, jako su proračunati, imaju uticajne prijatelje i proalbanski lobi, tako da njihov položaj ne treba da čudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track