Manastir Devič obezbeđuje kosovska policija

Manastir Devič obezbeđuje kosovska policija

Politika -
Episkop raško-prizrenski Teodosije izjavio je da je dobio uveravanja od komande Kfora da će vojnici međunarodnih snaga ostati kod manastira Devič na severu Kosova i da njegova bezbednost neće biti ugrožena

PRIŠTINA - Kosovska policija od utorka će, umesto pripadnika Kfora, obezbeđivati manastir Devič kod Srbice, saopštio je Kfor.

Kako se navodi u saopštenju, to je dogovoreno između predstavnika Kfora, Euleksa i kosovske policije.

"Strane su se dogovorile da prihvate preporuke iz odluke komandanta Kfora o prenošenju ovlašćenja za bezbednost manastira Devič, pošto je kosovska policija pokazala spremnost i sposobnost za takvu odgovornost nakon faze tranzicije ovlašćenja u oblasti bezbednosti", navodi se u saopštenju Kfora.

Policija Kosova obezbeđuje najveći broj manastira i crkava na Kosovu. Kfor je odgovoran za bezbednost Pećke patrijaršije i manastira Visoki Dečani.

Episkop raško-prizrenski Teodosije izjavio je da je dobio uveravanja od komande Kfora da će vojnici međunarodnih snaga ostati kod manastira Devič na severu Kosova i da njegova bezbednost neće biti ugrožena.

Teodosije je u izjavi Tanjugu rekao da su vojnici Kfora i dalje prisutni kod manastira Devič, da tamo ostaju do daljnjeg iako je danas kosovska policija saopštila je da je preuzela ulogu obezbeđivanja ovog manastira, kao i da se bezbednost manastira ne dovodi u pitanje.

On je dodao da je iz komande Kfora dobio uveravanja da će vojnici međunarodnih snaga ostati kod manastira Devič, iako će tu biti prisutna i kosovska policija.

Kosovska policija saopštila je da je danas od Kfora preuzela ulogu obezbeđivanja ovog manastira, a regionalni portparol policije Besim Hoti izjavio je da policija ne može da zabrani Kforu da i dalje ostane prisutan oko manastira.

Hoti je u izjavi Tanjugu potvrdio da je punu odgovornost za bezbednost manastira od danas preuzela kosovska policija.

Regionalni direktor kosovske policije Nehat Tači potpisao je u Kosovskoj Mitrovici trilateralni sporazum sa predstavnicima Euleksa i Kfora u vezi sa obezbeđivanjem manastira Devič od strane kosovske policije.

Kako je saopšteno, sporazum će biti sproveden na osnovu zadataka i obaveza koje proističu kada je u pitanju zaštita i očuvanje kulturnih i verskih objekata.

Sve strane potpisnice sporazuma su se složile da bude obavljen prenos ovlašćenja sa Kfora na kosovsku policiju jer, kako se navodi, policija je pokazala spremnost da preuzme odgovornost za čuvanje ovog manstira.

Manastir Devič, koji se nalazi u dreničkoj šumi, pet kilometara južno od Srbice, spaljen je tokom martovskih nereda kosovskih Albanaca 2004. godine i delimično je obnovljen.

Sagrađen je oko 1434. godine na mestu gde se u jednoj šupljoj bukvi podviživao Sv. Joanikije Devički.

Manastir je podigao despot Đurađ Branković oko 1434. godine u znak zahvalnosti za ozdravljenje svoje kćeri device, po čemu je manastiri i dobio ime.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track