VUČIĆ POVODOM HAPŠENJA HARADINAJA: Važno da sačuvamo mir i dostojanstvo
Foto: BETA

Ne padati na provokacije

VUČIĆ POVODOM HAPŠENJA HARADINAJA: Važno da sačuvamo mir i dostojanstvo

Politika -
Premijer Srbije Aleksandar Vučić je izjavio večeras povodom hapšenja i puštanja Ramuša Haradinaja da je važno da ne padamo na provokacije

OSLO - Premijer Srbije Aleksandar Vučić je izjavio večeras povodom hapšenja i puštanja lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja na ljubljanskom aerodromu da je važno da sačuvamo mir i dostojanstvo i da ne padamo na provokacije.

"Pomalo mi je sve čudno, sutra ćemo uveče to da komentarišemo posle sednice vlade. Važno je da mi sačuvamo mir i svoje dostojanstvo i povodom različitih vrsta provokacija koje se budu dešavale u regionu i šire", rekao je Vučić za RTS dodajući da je uveren da ćemo uspeti da odbranimo stabilnost.

On kaže da govori to iako nije po prirodi optimista jer po prvi put mož da kaže da nema strah od naših ekonomskih reformi.

"Znam da ćemo da uspemo i da ćemo da imamo jaku i uspešnu zemlju, koja će biti uspešnija od mnogih koje su bile ili jesu mnogo ispred nas, pošto smo udarili čvrste i ozbiljne temelje za ekonomske reforme. Ali se postavlja pitanje hoćemo li moći da očuvamo političku stabilnost ne samo kod nas već u celom region i uprkos tim teškim i velikim izazovima uspećemo", rekao je srpski premijer.

Premijer je zamolio građane da to dobro razumeju navodeći da, Srbiju ovako teški dani čekaju još neko vreme i porucico da će i Srbija izaći ne slabiji nego što je danas, kao i da će naša ekonomija biti jos snažnija.

Šokiran i iznenađen odlukom Mađarske

Vučić je rekao da je "šokiran i iznenađen" odlukom Mađarske da na granici sa Srbijom izgradi zid kako bi sprečila prelazak ilegalnih migranata.

"Ne razumem taj potez ali očekujem da ću dobiti logičan odgovor mađarskog premijera. Razgovaraćemo o tome 1. jula na zajedničkoj sednici Vlada dve zemlje. Ne mislim da je rešenje podizanje zidova, naročito ako neko za nešto nije kriv. Za šta je Srbija kriva, za rat u Siriji? Srbija je samo tranzitna zemlja, šta mi treba da uradimo, da podignemo zid prema Bugarskoj i Makedoniji, odakle dolaze migranti? Srbija to neće uraditi, nećemo sebe da zatvaramo i da živimo u Aušvicu", istakao je Vučić i dodao da je pitanje ilegalnih migranata pre svega pitanje za EU.

Komentarišući da li je tokom posete Norveškoj dogovorio dolazak investitora iz te zemlje u Srbiju, premijer je kazao da o tome ne može da govori "posle jednog dana".

"Uprkos brojnim političkim problemima koji nam se dešavaju, čini mi se da svi imaju samo reči hvale za naše ekonomske reforme, pre svega za pad deficita. To se u protestantskim zemljama, poput Švajcarske, jako poštuje, oni već vide naše rezultate", rekao je premijer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track