PERIPETIJE: Sad Tužilaštvo BiH traži Orića
Foto: Profimedia

Federacija pokušava da sačuva ratnog komandanta

PERIPETIJE: Sad Tužilaštvo BiH traži Orića

Politika -
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je juče da je Srbija učinila sve što je bilo u njenoj moći da Orić bude izručen Srbiji

BEOGRAD - Tužilaštvo BiH, putem Ministarstva pravde te zemlje, uputilo je zahtev pravosuđu Švajcarske da se Naser Orić vrati u BiH i da ne bude izručen Srbiji. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je juče da je Srbija učinila sve što je bilo u njenoj moći da Orić bude izručen Srbiji.Kako je objavio bosanski Avaz, tužilaštvo BiH smatra da bi izručenje Nasera Orića pravosuđu Srbije ugrozilo procesuiranje predmeta Naser Orić i dr. koji se vodi pred pravosuđem te zemlje.

Stefanović je kazao da je Srbija učinila sve što je bilo u njenoj moći u vezi sa izručenjem nekadašnjeg komandanta Armije BiH za Srebrenicu i dodao da je sada odluka „na drugim državama“.

On je naveo da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije potvrdio da protiv Orića postoji optužnica, a Ministarstvo pravde tražilo je izručenje. Borivoje Borović kaže da su se stekli uslovi za izručenje ratnog komandanta Srebrenice, te da očekuje da Orić uskoro bude u Srbiji.

- Jasan je međunarodni ugovor između Bosne i Hercegovine i Srbije, a porodice žrtava žele da se on izruči Srbiji, i to bi bilo pravično i fer suđenje. Ako ne bude izručen, to bi bio težak udarac za Srbiju. Lično očekujem da će biti izručen. Srbija ima sve zakonske osnove i uslove da traži izručenje Nasera Orića - rekao je Borivoje Borović.(D. L.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track