KRŠE DABLINSKI SPORAZUM: EU će da kazni Mađarsku zbog zida sa Srbijom?
Foto: Profimedia

Finansijske sankcije

KRŠE DABLINSKI SPORAZUM: EU će da kazni Mađarsku zbog zida sa Srbijom?

Politika -
Sporazum “Dablin 3”, koji je u stvari aneks Šengenskog sporazuma, obavezuje zemlje članice da prime zahteve azilanata ukoliko su prva zemlja EU u koju su pristigli

BRISEL - Potpredsednica Evropske Komisije Kristalina Georgijeva kritikovala je danas odluku mađarskog premijera Viktora Orbana da jednostrano suspenduje Dablinski sporazum, kojim se reguliše prijem azilanata u EU.

“Sporazum se mora poštovati”, rekla je Georgijeva novinarima u Briselu, komentarišući Orbanovu najavu da Mađarska više neće primati zahteve za azil jer je “brod pun”.

Portparol Komisije Margaritas Shinas je ranije rekao da je iz Brisela u Budimpeštu već poslat zahtev za objašnjenje suspenzije sporazuma, čija je primena obavezujuća za sve članice Unije.

Oštro je reagovao i austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc, koji je ranije danas upozorio svog kolegu Petera Sijarta da će Mađarska “snositi posledice" ako suspenduje sporazum.

Sporazum “Dablin 3”, koji je u stvari aneks Šengenskog sporazuma, obavezuje zemlje članice da prime zahteve azilanata ukoliko su prva zemlja EU u koju su pristigli. U Mađarsku je od početka ove godine, uglavnom preko Srbije, ušlo preko 50.000 azilanata sa Kosova i sa konfliktnih područja Bliskog Istoka, što je navelo Mađarsku da najpre najavi podizanje zida duz granice sa Srbijom, a zatim da suspenduje Dablin 3.

Evropska Komisija je kritikovala Mađarsku zbog namere da gradi zid, ali je priznala da nema pravnog načina da to spreči, jer svaka članica EU sama odlučuje kako će obezbeđivati granice sa ne-članicama.

U slučaju Dablinskog sporazuma, stvar stoji sasvim drugačije i Mađarska bi zaista mogla da snosi teške posledice, između ostalog zato što se strahuje da bi i druge zemlje mogle da se povedu za njenim primerom. Ukoliko Komisija ne bude zadovoljna mađarskim objašnjenjem odluke o suspenziji, može da podnese prijavu Evropskom sudu, koji je nadležan za sankcionisanje kršenja temeljnih evropskih zakona i sporazuma.

Sud, čije su odluke obavezujuće, bi mogao Mađarskoj da nametne finansijske sankcije teške stotine miliona evra i da joj uskrati pristup evropskim fondovima.

Kao krajnja mera, Mađarskoj bi moglo biti oduzeto pravo glasa u Savetu EU sve dok ne poništi spornu odluku.

Kristalina Georgijeva, Foto Fonet/AP
Kristalina Georgijeva, Foto Fonet/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track