MARKO ĐURIĆ: Srbija od UN traži osnivanje suda za zločine OVK
Foto: Tanjug

Albanci neće sud za OVK

MARKO ĐURIĆ: Srbija od UN traži osnivanje suda za zločine OVK

Politika -
Kosovski parlament nije danas usvojio amandmane koji bi omogućili usvajanje zakona o formiranju specijalnog suda za zločine OVK

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovu i Metohiju Marko Đurić izjavio je večeras da Srbija od Ujedinjenih Nacija traži osnivanje posebnog međunarodnog suda ili tribunala koji bi procesuirao zločine terorističke oslobodilačke vojske Kosova, pošto je, kako je naveo, potpuno jasno, da u pokrajini ne postoji politička volja da se ti zločini porcesuiraju.

"Očekujem da sve države, a posebno članice Saveta UN podrže osnivanje međunarodnog suda ili tribunala koji bi preispitao zločine OVK", rekao je Djurić na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je dodao da očekuje da UN urade svoj posla i da zemlje članice UN jednoglasno podrže osnivanje specijalnog suda. "Srpskom narodu je za manje od 24 sata, posle oslobađanja Nasera Orića, još jednom sipana so na ranu odlukom pokrajinskog parlamenta da odbije formiranje posebnog suda čiji bi zadatak bio ispitivanje zločina OVK", rekao je Đurić.

On je rekao da ta odluka ne doprinosi procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, ali da će u ponedeljak u Briselu ipak biti nastavljeni razgovori.

Kosovska skupština nije usvojila odluku o specijalnom sudu

PRIŠTINA - Kosovski parlament nije danas usvojio ustavne amandmane koji bi omogućili usvajanje zakona o formiranju specijalnog suda za zločine koje je počinila tzv. Oslobodilačka vojska Kosova, pošto nije obezbeđena neophodna dvotrećinska većina.

"Za" amandmane je glasalo 75 poslanika od neophodnih 82, sedam je bilo protiv, a dvoje uzdržano od ukupno 116 prisutnih poslanika.

Da bi ustavni amandmani bili izlgasani trebalo je da za njih glasa 80 poslanika od 120 ili dve trećine poslanika skupstine Kosova i dve trećine ili najmanje 14 poslanika nealbanskih zajednica. Tokom glasanja 31 poslanik opozicije bio je prsutan ali nije učestvovao u glasanju, a protiv amandmana glasalo je devet poslanika DPK Hašima Tačija.

Poslanici liste "Srpska" glasali za usvajanje ustavnih amandmana kao i ostali poslanici nealbanske zajednice.

Predstavnik EU Samuel Žbogar, koji je prisustvovao sednici skupštine, rekao je da je razocaran odlukom Skupštine da ne glasa za Specijalni sud. "Jako smo razocarani ovom odlukom ali moramo da je poštujemo", rekao je on, preneli su prištinski mediji.

Međunarodna zajednica ranije je više puta upozoravala, uključujući i ambasadorku SAD u Prištini Trejsi Dzejkobson, da u slucaju da skupstina Kosova ne usvoji ustavne amandmane, pitanje formiranja suda biće prebačerno u nadležnost SB UN.

Od jutros su pred zgradom parlamenta protestovali i veterani udruženja OVK, ali su se oni nakon što je u podne sednica bila privremeno prekinuta mirno razišli. Zgradu parlamenta je za vreme protesta obezbeđivao veliki broj pripadnika policije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track