KIRBI PORUČIO SRBIJI: Ne držite sva jaja u jednoj korpi!
Foto: Nebojsa Mandic

Američki ambasador o alternativi ruskom gasu

KIRBI PORUČIO SRBIJI: Ne držite sva jaja u jednoj korpi!

Politika -
Srbija treba da posveti pažnju i obnovljivim izvorima energije, budući da evropska direktiva "20-20-20" nalaže da 20 odsto energije treba da dolazi iz obnovljivih izvora, pradlaže Majkl Kirbi

BEOGRAD - Američki ambasador Majkl Kirbi rekao je danas da veruje da je odlazak premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočare povodom 20. godišnjice od zločina u Srebrenici još uvek moguć.

"Premijer je i sam rekao na konferenciji za štampu da je to moguće," naveo je Kirbi u intervjuu Tanjugu.

Zamoljen da prokomentariše odluku švajcarskih vlasti o izručenju Nasera Orića BiH umesto Srbiji, on je rekao da pretpostavlja da je Švajcarska pravilno primenila svoje zakone.

"Ne pratim švajcarske zakone, ali pretpostavljam da je Švajcarska primenjivala svoj zakon kako treba", rekao je ambasador.

Kad je reč o predlogu britanske rezolucije Savetu bezbednosti UN i njenom eventualnom uticaju na proces pomirenja u regionu, Kirbi smatra da aspekat pomirenja treba da bude obuhvaćen tekstom.

Aleksandar Vučić, Foto: Zorana Jevtić
Aleksandar Vučić, Foto: Zorana Jevtić

"Mislim da ukoliko bude rezolucije koja će govoriti o genocidu treba takođe da se usredsredimo na pomirenje. Govorio sam ovde o suočavanju sa prošlosću, ali i gledanju ka budućnosti a to se upravo odnosi na pomirenje. Ljudi ne treba da zaborave da se tamo dogodilo ono što je Haški tribunal nazvao genocidom. Ali potom treba da se usredsrede na to kako Srbi i Bošnjaci mogu da žive zajedno," rekao je Kirbi.

Na pitanje da li će Vašington insistirati da to bude uključeno u rezoluciju, ambasador je rekao da su drugi radili nacrt rezolucije, i da veruje da su i oni svesni da postoji interes da to bude uneto ali da nema bliže detalje. Američki ambasdor je ocenio da su u ovom trenutku odnosi SAD i Srbije prilično dobri.

On je podsetio da se premijer Vučić tokom posete Vašingtonu susreo sa sa savetnicom za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs, da je Srbiju nedavno posetio direktor FBI i najavio da će u prvoj polovini jula u Srbiju doći i pomoćnica državnog sekretara Viktorija Nuland sa zvaničnicima iz ministarstva odbrane.

"To je ono što prijatelji rade, često se sastaju i razgovaraju", rekao je Kirbi.

Ambasador, kako je rekao, stalno razgovara sa ljudima iz srpske vlade i veruje da ih oni vide kao konstruktivnog partnera kao što i "mi mislimo da je Srbija konstruktivan partner". Kada je reč o dosadašnjem učinku vlade, američki ambasador je ocenio da Beograd konstruktivno sarađuje sa susedima i nastoji da ispuni ono što je obećala. Kirbi, kako kaže, vidi napredak u odnosima u regionu sa Mađarskom, Bosnom i Hercegovinom. U dijalogu sa Prištinom je postignut veliki napredak, postoji saradnja u nekim stvarima, promenjeni su odnosi sa Albanijom, napomenuo je on.

"Vlada ispunjava deo od onoga što je obećala, svi znamo da je lakše obećati nego učiniti, ali mnogo se radi," rekao je Kirbi.

Osvrćući se na pitanje migranata, on je rekao da je protiv mađarske ideje o podizanju ograde:

"Problem sa migrantima je problem čitave Evrope i nisam siguran da je podizanje ograde između zemalja među kojima nije postojala ograda način da se to rešava. Kao što sam rekao mi imamo iskustvo u podizanju ograde, koja nije sprečila sve da dođu. Možda ima praktičnihih načina da se to reši i vidm da se o tome razgovara. Ali to će biti evropsko rešenje koje će uključiti i Srbiju," , rekao je Kirbi.

Na pitanje koju alternativu SAD, koje se protive ruskom energetskom uticaju u regionu, mogu da daju kada je reč o snabdevanju Srbije energentima, Kirbi je istakao da je energetska diversifikacija ne samo u snabdevanju već i u vrstama energenata i njihovom dobijanju potrebna ne samo Srbiji nego i čitavoj Evropi.

"Mi imamo poslovicu, ne držite sva jaja u jednoj korpi," rekao je on. Postoji recimo potencijal za snabevanje gasom iz Azerbejdžana, kazao je ambasdor i podsetio da su predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Vučić u skorije vreme dva puta bili u Bakuu. Tu je zatim i ideja da se tečni gas doprema sa terminala za tečni gas na ostvru Krk, i upravo je to nešto gde SAD mogu da pomognu. Evropljani su, kako je rekao doneli stratešku odluku o dopremanju tečnog gasa sa Krka, ali Srbija nema gasovod kojim bi se dopremao.

"Možete da izgradite veze - jedan krak do Bugarske, tu možemo mnogo da pomognemo jer imamo dobre veze sa vašim susedima i razgovarmo sa njima," rekao je Kirbi. Ambasdor je najavio da će njegova prethodnica ambasdorka Meri Vorlik, koja je sada osoba broj dva u energetskom odeljenju Stejt dipatrmenta u julu doputovati u Srbiju kako bi sa vladom razgovarala o energetskim pitanjima.

Foto: thinkstock
Foto: thinkstock

Prema njegovim rečima, Srbija treba da posveti pažnju i obnovljivim izvorima energije, budući da evropska direktiva "20-20-20" nalaže da 20 odsto energije treba da dolazi iz obnovljivih izvora.

"Znači potrebna je diversifikacija ne samo izvora već i načina na koji se dobija energija, struja, to treba istražiti," zaključio je ambasador. Energetska situacija u SAD se znatno promenila sa frakcionisanjem, napomenuo je on.

"Mi sada imamo puno prirodnog gasa koji je mnogo jeftiniji, a i vi već imate prirodni gas. Treba proučiti sve alternative, da li je moguće dobiti čistiju energiju od uglja, šta je sa vodom, vetrom. Nije sve u prirodnom gasu, ili u gasu iz Rusije već treba težiti diversifikaciji," zaključio je ambasdor. Američki investitori recimo zainteresovani za energiju vetra, a Italijani za hidroenergiju, napomenuo je Kirbi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track