UPUTILI PISMO KERIJU: Američki kongresmeni podržali Srbiju
Foto: AP

Priznanje za reformske procese

UPUTILI PISMO KERIJU: Američki kongresmeni podržali Srbiju

Politika -
Vlada Srbije pokazuje kontinuiranu posvećenost dijalogu i sprovođenju sporazuma između Beograda i Prištine. EU je prepoznala inicijativu Srbije u unapređenju regionalne stabilnosti i regionalnih odnosa, navedeno je u pismu grupe kongresmena državnom sekretaru Džonu Keriju

BEOGRAD - Grupa američkih kongresmena uputila je pismo državnom sekretaru Džonu Keriju u kome je izražena podrška nastavku evropskih integracija Srbije, kao izraz priznanja reformskim procesima u Srbiji, doprinosu regionalnoj stabilnosti i odgovornom obavljanju funkcije predsedavajućeg OEBS-a.

Pismo su potpisali kongresmeni Ted Po i Emanuel Kliver II, kopredsedavajući Srpskog kokusa, zatim predsedavajući i kopredsedavajući Potkomiteta za Evropu Dejna Rorabaher i Gregori V.Miks, čime je dobijena dvostranačka podrška rukovodstva tog Potkomiteta koji neposredno prati Srbiju i region, i predsedavajući Pravosudnog komiteta kongresmen Bob Gudlat.

Kongresmeni su se sa premijerom Aleksandrom Vučićem sastali tokom njegovog nedavnog boravka u SAD, a kongresmenka Rorabaher je sa premijerom razgovarala i u Beogradu, nakon čega je i usledila podrška kongresmena.

Kongresmeni su u pismu državnom sekretaru Džonu Keriju pohvalili zalaganja SAD na Zapadnom Balkanu i istakli potrebu za pružanjem dodatne podrške Srbiji.

Dugoročna stabilnost na Zapadnom Balkanu je, kako su poručili, sastavni deo "naše nacionalne bezbednosti". "Srbija se nalazi na presudnom raskršću u procesu da postane punopravna članica Evropske unije (EU).

Otvaranje prvih poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU simbolizovaće prekretnicu u procesu članstva", konstatovano je.

"Vlada Srbije pokazuje kontinuiranu posvećenost dijalogu i sprovođenju sporazuma između Beograda i Prištine. EU je prepoznala inicijativu Srbije u unapređenju regionalne stabilnosti i regionalnih odnosa", navedeno je u pismu.

Napredak Srbije u procesu da postane članica EU će, kako su istakli, ohrabriti srpsku vladu da nastavi sa suštinskim i neophodnim reformama vladavine prava, dobrosusedskih odnosa i odgovornog članstva u međunarodnoj zajednici.

U pismu se podseća da je u januaru Srbija preuzela predsedavanje Organizacijom za bezbednost i saradnju u Evropi i ukazuje da je do sada pokazala snažnu posvećenost podršci osnivačkim principima organizacije. Srbija, kako je istaknuto, radi na tome da integriše pripadnike srpske vojske i policije u deset misija UN i EU.

"Učešće Srbije ih čini najvećim regionalnim kontributorima za očuvanje mira, a osme su po veličini u EU", stoji u pismu amričkih kongresmena Dzonu Keriju.

Evropa se, trenutno, kako je navedeno, suočava sa mnogim geopolitičkim izazovima i SAD bi trebalo da rade na promovisanju zajedničkih vrednosti sa Srbijom.

"Članstvo Srbije u EU će unaprediti američke ciljeve za trajni mir i stabilnost u regionu. SAD bi trebalo da doprinese unapređenju procesa članstva Srbije, gde god je to moguće, kao dela naših zajedničkih strateških imperativa", istaknuto je.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track