NIJE POŠTOVAO STATUT: Andreja Mladenović isključen i DSS-a
Foto: Dragana Udovičić

Politički potresi

NIJE POŠTOVAO STATUT: Andreja Mladenović isključen i DSS-a

Politika -
Predsedništvo DSS-a je jednoglasno odlučilo da se Mladenović izbriše iz evidencije članstva jer je, kako navode, grubim kršenjem Statuta i nepoštovanjem odluka organa stranke narušio ugled te partije

BEOGRAD - Predsedništvo Demokratske stranke Srbije odlučilo je danas da doskorašnjeg predsednika Izvršnog odbora Andreju Mladenovića isključi iz stranke.

Kako je saopšteno iz DSS-a, Predsedništvo je jednoglasno odlučilo da se Mladenović izbriše iz evidencije članstva jer je, kako navode, grubim kršenjem Statuta i nepoštovanjem odluka organa stranke narušio ugled te partije.

"Mladenović je organizovao neformalni skup, lažno ga javnosti predstavljajući kao sednicu Glavnog odbora, lažno se predstavljao kao predsednik Izvršnog odbora DSS-a, pozvao na nepoštovanje stranačkih organa, a javnost obavestio da je rezultat neformalnog skupa formiranje frakcije unutar stranke, koju bi činili članovi koji ne prihvataju odluke stranačkih organa", stoji u saopštenju.

Nestatutarnim delovanjem i neprihvatanjem odluka Predsedništva, kako se navodi, Mladenović je delovao suprotno Statutu i politici stranke i narušio njen ugled.

"Mladenović na funkciji zamenika gradonačelnika Beograda više ne predstavlja DSS", poručilli su iz te partije.

Predsedništvo DSS je ranije smenilo Mladenovića sa mesta predsednika Izvršnog odbora stranke, zbog neslaganja u vezi sa učestvovanjem te stranke u vlasti u Beogradu.

Mladenović, aktuelni zamenik gradonačelnika Beograda, rekao je posle te odluke da je izvršen "svojevrsni puč u stranci" i zatražio hitnu sednicu Glavnog odbora.

Mladenović: Ne prihvatam isključenje iz DSS

Andreja Mladenović, koji je danas na sednici Predsedništva DSS-a isključen iz te partije, izjavio je da ne prihvata tu odluku, jer smatra da je protivstatutarna. On je ocenio da je na delu "politička čistka" neistomišljenika u toj stranci.

Mladenović je Tanjugu rekao da je Predsedništvo DSS-a odluku o njegovom isključeju donelo na predlog nelegalno izabranog Izvršnog odbora navodeći da se ta stranka nalazi u "neverovatnoj situaciji u kojoj se krši Statut".

On smatra da je na delu "političko razračunavanje sa neistomišljenicima u stranci", a da se on prvi našao na udaru, jer se ne slaže sa načinom na koji novo rukovodstvo vodi stranku i kreira njenu politiku.

Podsetio je da je trećina članstva tražila sazivanje Glavnog odbora stranke u subotu, 27. juna, koji, međutim, nije održan zbog nedostatka kvoruma, kao i da je tada deo članstva doneo odluku da formira frakciju unutar DSS-a koja će zastupati izvorne principe stranke.

Upitan kako će se njegovo isključene iz stranke odraziti na funkcionisanje vlasti u Beogradu, Mladenović, koji je zamenik gradonačelnika, rekao je da će nastaviti da obavlja funckiju u gradu.

"Sigurno je da mi u Beogradu više nismo predstavnici Sande Rašković Ivić niti grupe koja sebe smatra i predstavlja kao DSS, ali ćemo predstavljati sve Beogradjane koji su za nas glasali imenom i prezimenom", rekao je Mladenović.

Komentarišcuhi obrazloženje stranke o negovom isključenju u kojem se navodi da je narušio ugled DSS-a, Mladenović je kazao da nikad nije narušio ugled partije, već da je uvek predstavljao ideje i politiku DSS-a. Predsedništvo DSS-a odlučilo je ranije danas da Mladenovića isključi iz stranke, jer je, kako navode, grubim kršenjem Statuta i nepoštovanjem odluka organa stranke narušio ugled te partije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track