AMBASADOR HAJNC VILHELM: Odlazak Vučića u Srebrenicu važan za region
Foto: Marina Lopicic

Stav Nemačke

AMBASADOR HAJNC VILHELM: Odlazak Vučića u Srebrenicu važan za region

Politika -
Odlazak premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenicu bio bi jako dobar i važan gest za ceo region i za pomirenje, ocenio je odlazeći ambasador Nemačke u Beogradu Hajnc Vilhelm.

"Važno je da svako bude spreman da prizna svoje greške. Mi smo to uradili posle Drugog svetskog rata. Priznali smo krivicu. Sve zemlje na Balkanu treba da priznaju svoje greške i da prihvate svoju odgovornost", rekao je Vilhelm.

Na pitanje da li Nemačka podržava britansku rezoluciju o Srebrenici, Vilhelm je rekao da je 20. godišnjica masovnog ubistva u Srebrenici važan datum i da nije neuobičajeno da na takve dane UN usvaja rezolucije, ali da diskusija o rezoluciji pokazuje teškoću da se na zapadnom Balkanu pronađe zajednička interpretacija istorije.

"Iz našeg iskustva znamo da najviše uspeha u pomirenju obećava ponašanje koje priznaje sopstvenu odgovornost, a ne ukazuje toliko na greške drugih. Danas je važno da se ljudi u regionu, uprkos ranijim sukobima, aktivno založe za saradnju. Tu je vrlo važna uloga političkog rukovodstva svih država u regionu", ocenio je Vilhelm.

Vilhelm je rekao i da je Srbija za poslednje tri godine napredovala na svim poljima, a da će poseta nemačke kancelarke Angele Merkel biti priznanje svemu onome što je do sada urađeno.

Vilhelm je rekao i da u vreme njegovog dolaska u Srbiju 2012. očekivanja Berlina i drugih evropskih prestonica nisu bila visoka, ali da se skepsa nije obistinila i da su, naprotiv, mnoge dobre stvari urađene.

"Pre svega mislim na početak dijaloga s Prištinom. Nadam se konkretnim rezultatima, naročito kada je u pitanju Zajednica srpskih opština na Kosovu. Drugi veliki uspeh je otvaranje pregovora o pristupanju EU", poručio je Vilhelm.

On je dodao i da je stav Nemačke o otvaranju poglavlja poznat i da u mnogome zavisi od pregovora Beograda i Prištine koji se trenutno odvijaju u Briselu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track