Selaković: S punim pravom očekujemo otvaranje Poglavlja 23
Foto: Kurir/Nemanja Pančić

Palata Srbija

Selaković: S punim pravom očekujemo otvaranje Poglavlja 23

Politika -
Srbija teži EU, ali ne može za tri-četiri godine da reformiše pravosuđe do nivoa Nemačke ili Švedske. Plan je skrojen po meri našeg pravosuđa, rekao je ministar

BEOGRAD - Srbija sa punim pravom očekuje otvaranje Poglavlja 23 (Reforma pravosuđa i osnovna prava), izjavio je danas ministar pravde Nikola Selaković i dodao da se nada da će u narednih mesec državama članicama EU biti predstavljena konačna verzija Akcionog plana za to poglavlje.

"Srbija teži EU, ali ne može za tri-četiri godine da reformiše pravosuđe do nivoa Nemačke ili Švedske. Plan je skrojen po meri našeg pravosuđa", rekao je Selaković. Ministar je, na sednici Komisije za sprovođenje Nacionalne strategije reforme pravosuđa za period 2013-2018. godine, rekao da su primedbe koje je EK uputila na tekst Akcionog plana uglavnom tehničke, a ne suštinske prirode.

"Naš tim je uradio najkvalitetniji Akcioni plan u odnosu na druge zemlje u regionu koje su pristupile ili su započele proces pristupanja EU", rekao je Selaković. On je naglasio da je Akcioni plan realan i da su predviđeni ciljevi i mere ostvarivi uz veliki trud i rad. Cilj Poglavlja 23 je, kako je rekao, uspostavljanje vladavine prava na nivo prosečne članice EU i Srbija to mora da uradi, ne zbog Unije već zbog sebe i svojih građana.

"Naš cilj je stvaranje odgovornog, efikasnog i profesionalnog pravosuđa, po meri građana, u kojem će nezavisne sudije raditi u interesu građana", rekao je Selaković. On je najavio da će, nakog usvajanja Akcionog plana za Poglavlje 23, uslediti revizija i usklađivanje Akcionog plana za sprovođenje Strategije reforme pravosuđa za period 2013-2018. godine.

"Zemlju činu bogatom njen pravosudni sistem koji garantuje stabilnost, sigurnost ulaganja", ocenio je ministar. Šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju EU Tanja Miščević rekla je da Poglavlja 23 i 24 (Pravda, sloboda i bezbednost), predstavljaju kičmu i srž, kao i meru uspeha svakog pregovaračkog procesa. Miščević je taođe izrazila očekivanje da će do kraja meseca državama članicama EU biti predstavljen Akcioni plan koji će Vlada potvrditi, nakon čega će se renuti u njegovo sprovođenje. "Srbija je kao društvo spremna da pregovara za članstvo u EU i to se vidi kroz Akcioni plan", rekla je Miščević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track