LAZANSKI O POKUŠAJU LINČA VUČIĆA: Nekom je stalo da se dogodi incident
Foto: Marina Lopicic

Reakcije

LAZANSKI O POKUŠAJU LINČA VUČIĆA: Nekom je stalo da se dogodi incident

Politika -
Ovo je očito bilo organizovano unapred', rekao je Lazanski podsećajući da je premijer imao pre toga sasvim korektne razgovore sa ljudima koji su došli da odaju počast svojim bližnjim

BEOGRAD - Vojni analitičar Miroslav Lazanski ocenio je danas da napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića nakon zvaničnog dela komemorativnog skupa u Potočarima pokazuje da nekome nije stalo da taj događaj prođe mirno i da će pomirenje u regionu ići teško.

On je ocenio da je Srbija pokazala dostojanstvo, jer je premijer otišao na lice mesta, poklonio se i praktično izvinio žrtvama, a na kraju je dobio kamen u glavu.

''Očito da je nekome stalo da se dogodi ovaj incident. Ovo nije incident pojedinca, ovo je očito bilo organizovano unapred'', rekao je za Pink Lazanski podsećajući da je premijer imao pre toga sasvim korektne razgovore sa ljudima koji su došli da odaju počast svojim bližnjim.

Navodeći da su procene bile da je poseta Potočarima visokog rizika, on je istakao da je premijer svesno preuzeo taj rizik i pokazao ličnu hrabrost odlaskom na takvu manifestaciju gde se moglo očekivati niz provokacija.

"Ovo što se desilo sa kamenjem pokazuje jednu vrstu balkanskog primitivizma'', smatra Lazanski.

Prema njegovim rečima, incident je organizovala "razularena grupa" koja je očito bila instrumentalizovana i unapred pripremljena.

Lazanski ocenjuje da će pomirenje u regionu ići teško i da je ovo moglo da se očekuje posle britanske Rezulucije o Srebrenici, dodajući da je temperatura podizana planski barem 15, ako ne i mesec dana.

Ako ćemo i dalje mesto Potočare negovati kao kult osvete onda će se, ukazao je Lazanski, ovakve situacije događati i do pomirenja nikada neće doći.

''Pijetet žrtvama poginulima, to nije sporno. Srbija je rekla sa najviših mesta da se stidi pojedinaca koji su to uradila, ali ako pokušavate da Srebrenicu inaugurišete kao jednu vrstu moralne giljotine nad celom srpskom nacijom onda to nije dobro za pomirenje'', zaključio je Lazanski.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track