MINISTAR POLICIJE RS: Napadači na Vučića nisu samo navijači
Foto: MUP

Pokušaj linča

MINISTAR POLICIJE RS: Napadači na Vučića nisu samo navijači

Politika -
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da se danas u Potočarima nije desio samo organizovan napad, već možda i pokušaj linča

BANJA LUKA - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da ne zna na osnovu kojih informacija je srpski premijer Aleksandar Vučić zaključio da se, prilikom napada na njega danas u Potočarima, "samo radilo o nekim navijačkim grupama", i ističe da je možda reč i organizovanom napadu i pokušaju linča.

Lukač smatra da je na Vučića "pokušan linč", traži da se sve ispita u sveobuhvatnoj istraži i da odgovaraju svi koji su učestvovali u napadu na premijera Srbije, prenosi FENA.

"Imali smo informacije da dolaze neke navijačke grupe iz Sandžaka i da će biti dosta agresivni prema Vučiću. Možda je na osnovu toga zaključio. Tu se ne radi samo o navijačkim grupama. Kada pregledate snimke, vidi se da se ne radi samo o navijačima, već mnogo većem broju ljudi koji su krenuli prema njemu", rekao je Lukač.

On sumnja da se možda radi o isceniranom incidentu sejanja "zle krvi između Bošnjaka i Srba" te da je to bio napad na srpskog premijera, pruženu ruku pomirenja i na majke Srebrenice, koje su istakle da je time pogaženo i njihovo dostojanstvo.

Naveo je da je Vučić pokazao da je hrabar čovek, jer je zanemario sve bezbednosne procene koje su govorile da bi moglo doći do napada i da to pokazuje koliko mu je stalo da dođe do pomirenja Srba i Bošnjaka i odnosa BiH i Srbije.

"Na jednom od snimaka iz Potočara se vidi, kazao je, da je jedna osoba zadržana nakon napada na Vučića, da je oko vrata imala akreditaciju, ali ju je zloupotrebila i bila jedan od napadača na srpskog premijera", primetio je Lukač.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci dodao da su imali procene da bi Vučić mogao biti ugrožen u Srebrenici, ali da Direkcija za koodinaciju policijskih tela BiH nije dozvolila da entitetska policija obezbeđuje Vučića u delu koji je u njihovoj nadležnosti.

Lukač tvrdi da su pripadnici specijalne policije MUPRS-a sprečili veće incidente, jer su bili u civilu u masi, na što su se odlučili zbog procene ugroženosti bezbednosti Vučića i time spriječili veći napad na srpskog premijera. Pohvalio je reakciju reisu-l-uleme Huseina Kavazovića koji je smirio situaciju, nakon napada.

Lukač je podsetio da je MUPRS-a s više od 1.200 policijaca bio angažovan na osiguranju komemoracije i trase do Potočara, dok je unutrašnje osiguranje spomen obeležja i visoke delegacije osiguravala Direkcija za koordinaciju policijskih tela BiH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track