ATENTAT NA VUČIĆA U SREBRENICI: Ekstremisti urlali - ubij govno četničko!

Razjareni ekstremisti brutalno napali premijera Srbije

ATENTAT NA VUČIĆA U SREBRENICI: Ekstremisti urlali - ubij govno četničko!

Politika -
Užas predsednik Vlade zadobio udarac kamenicom u glavu, a iz pobesnele mase su vikali: „Alahu ekber“, „Ubij četnika“... Strahota predsednika Vlade Aleksandra Vučića su u Srebrenici pokušali da ubiju, uložićemo najoštriji protest Bosni i Hercegovini, rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović

BEOGRAD - Premijera Srbije Aleksandra Vučića napala je juče u Potočarima, na obeležavanju 20 godina od zločina u Srebrenici, grupa razjarenih ekstremista koji su ga pogodili kamenicom u glavu. Ovaj skandalozni incident dogodio se oko 13 sati, kad je premijer, posle polaganja cveća na spomenik 8.000 ubijenih Bošnjaka, zajedno sa drugim državnicima krenuo potpuno neobezbeđenom stazom ka bini.

 Zamalo da  ga rastrgnu...  Obezbeđenje  sprečilo veću  katastrofu
Zamalo da ga rastrgnu... Obezbeđenje sprečilo veću katastrofu

Uz povike „Alahu ekber“, „Idi kući, četniče“, „Ubij ga“, „Ubij go.no četničko“ masa je Vučića gađala flašama, upaljačima, kamenicama, ali i cipelama, što je u muslimanskom svetu znak najvećeg nepoštovanja.Gađali ga i cipelamaNa pojavu premijera Vučića masa je počela glasno da negoduje, a dodatnu tenziju podiglo je skandiranje Žena u crnom iz Beograda, koje su premijera nazivale fašistom i tražile odgovornost. Vidno neraspoložen, Vučić, drugi u redu iza Klintona, prišao je spomeniku, položio cveće i u stavu mirno odao počast sahranjenima, a onda se sa drugim zvanicama uputio ka svečanoj tribini postavljenoj na vrhu padine na kojoj je groblje. Iako je protokol predviđao da zvaničnici tuda prolaze, staza je bila potpuno neobezbeđena.Slomili mu naočareDo prvog incidenta došlo je odmah pošto je premijer Srbije načinio nekoliko koraka posle polaganja cveća - prema Vučiću i pratnji poleteli su upaljači i plastične boce. Jedan član njegovog obezbeđenja raširio je kišobran da ga zaštiti, ali mu je premijer ljutito povukao ruku i sklonio kišobran.Galama se među okupljenima pojačavala kako je naša delegacija odmicala ka tribini, a nasrtaji na nju, u početku usamljeni i retki, postajali su sve češći. Čim su se domogli svečane bine, obezbeđenje je odlučilo da premijera izvede iz Potočara. Ali na putu ka obodu groblja, gde su ih čekala vozila, desio se pokušaj linča - mlađi muškarci, neki u uniformama ratne vojske BiH, napali su Vučića, telohranitelje zbijene oko njega, Vučićeve saradnike. Oni su glave od kamenja štitili podignutim torbama, ali je napad bio silovit - premijeru Srbije razbijene su naočare, a levi obraz natekao mu je odmah posle udarca kamenicom.Napali i Boruta PahoraSrpski ministar policije Nebojša Stefanović najoštrije je osudio napad na premijera Vučića, ocenjujući da je reč o „pokušaju ubistva“.On je naveo da će Srbija uputiti najoštriji protest BiH.

Sevale pesnice...  Vučić i obezbeđenje  jedva sačuvali živu glavu
Sevale pesnice... Vučić i obezbeđenje jedva sačuvali živu glavu

Inače, u Potočarima je bio istaknut i transparent na kojem je pisalo: „Aleksandar: Za jednog Srbina ubićemo 100 muslimana“, izjava koju je Vučić dao 20. jula 1995. godine.Vučića su, inače, u Potočarima juče ujutro dočekale predstavnice žrtava i udruženja iz tog grada, koje su mu poklonile „srebrenički cvet“ - simbol stradanja u tom gradu. Ministar policije RS Dragan Lukač rekao je da se slično što i Vučiću dogodilo i predsedniku Slovenije Borutu Pahoru, kog je takođe policija zaštitila i sprovela do policijske stanice u Srebrenici.

Bil KlintonVUČIĆU, HVALA NA HRABROSTIBivši predsednik SAD Bil Klinton, koji je juče bio na komemoraciji u Potočarima, zahvalio je Aleksandru Vučiću što je pokazao hrabrost da dođe u Potočare .- Želim da zahvalim premijeru Srbije, koji je pokazao hrabrost da bude ovde - rekao je Klinton.

NeverovatnoIMAM POZIVAO NA LINČ PREMIJERA?Nakon nemilog događaja masi se s razglasa obratio reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović:- Ostanimo dostojanstveni u našem bolu i nemojmo dozvoliti onima koji su ga uzrokovali da danas budu iznad našeg bola. Okrenite svoja lica prema tabutima, a ne prema onima koji su ovde došli.

NeverovatnoIMAM POZIVAO NA LINČ PREMIJERA?Nakon nemilog događaja masi se s razglasa obratio reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović:- Ostanimo dostojanstveni u našem bolu i nemojmo dozvoliti onima koji su ga uzrokovali da danas budu iznad našeg bola. Okrenite svoja lica prema tabutima, a ne prema onima koji su ovde došli.

  Dolijao...  Policija  savladala  napadača Foto: Rojters/Stojan Nenov
Dolijao... Policija savladala napadača Foto: Rojters/Stojan Nenov

IsplaniranoNAPADAČU DALI AKREDITACIJUUprkos visokom rangu gostiju, mere obezbeđenja bile su vrlo traljave. Propusnice niko nije kontrolisao, neki novinari su dobili i obične fotokopije akreditiva, a jedan od uhapšenih napadača na premijera imao je novinarsku akreditaciju.

Poklon za čitaoceKurir vam danas poklanja poster Zvezda Granda!Najtiražnije srpske dnevne novine Kurir poklanjaju svim čataocima poster 12 superfinalista “Zvezda Granda”.

Na posteru će se osim fotografija naći i motivacione poruke kojima posetioci finala mogu da bodre svoje favorite. Osim toga, posteri će sadržati detaljne instrukcije za glasanje.

U završnici takmičenja gledaćemo i slušati Biljanu Sulimanović, Haruna Mehmedagića, Naidu Bešlagić, Alena Hasanovića, Marinu Stankić, Harisa Berkovića, Tamaru Dragić, Semira Jahića, Biljanu Marković, Filipa Božinovskog, Belmu Karšić, Seada Hodžića, a Kurir poklanja postere za pobedničko navijanje.

Kurir u ruke i bodrite svoje favorite!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track