DRUŠTVO SUDIJA SRBIJE: Institucije BiH da utvrde odgovornost za napad na Vučića
Foto: Nemanja Pančić

Užasan propust domaćina u Potočarima

DRUŠTVO SUDIJA SRBIJE: Institucije BiH da utvrde odgovornost za napad na Vučića

Politika -
Posebno zabrinjava činjenica da niko zasad nije priveden, iako postoji više snimaka događaja na kojima se jasno mogu identifikovati osobe koje su izazvale incident, od kojih su neke posedovale službene akreditacije

BEOGRAD - Društvo sudija i Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije pozvali su danas nadležne institucije Bosne i Hercegovine (BiH) i visokog predstavnika UN za BiH da bez odlaganja preduzmu mere iz svoje nadležnosti kako bi se utvrdila odgovornost za incident u Potočarima u kome je napadnut premijer Aleksandar Vučić.

Kako su ta udruženja ocenila u saopštenju, BiH je u skladu s preuzetim međunarodnim obavezama, dužna da garantuje bezbednost građanima svih država koji se nađu na njenoj teritoriji, a posebno predstavnicima drugih država i vlada.

"Posebno zabrinjava činjenica da prema informacijama koje su dostupne javnosti, nijedno lice za sada nije privedeno, iako postoji više snimaka događaja na kojima se jasno mogu identifikovati lica koja su izazvala incident, od kojih su neka posedovala službene akreditacije. Imajući u vidu potrebu za uspostavljanje pravne države i vladavine prava u svim zemljama u okruženju, pozivamo institucije BiH, posebno pravosudne, i visokog predstavnika UN za BiH da preduzmu mere iz svoje nadležnosti kako bi se utvrdila odgovornost za incident kao i za eventualne propuste zemlje domaćina u obezbeđenju predstavnika Srbije na skupu u Potočarima", piše u saopštenju.

Delegacija Srbije, koju je predvodio premijer Aleksandar Vučić, napadnuta je u subotu, 11. jula, prilikom posete komemorativnom skupu u Potočarima, povodom obeležavanja 20. godišnjice zločina u Srebrenici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track