MINISTAR BEZBEDNOSTI BIH Policijske agencije se svađale, SIPA nije uradila ono što se od nje tražilo
Foto: Reuters

Propusti

MINISTAR BEZBEDNOSTI BIH Policijske agencije se svađale, SIPA nije uradila ono što se od nje tražilo

Politika -
Traženo je angažovanje određenog broj inspektora SIPA. Oni su to samo izignorisali, naveo je Dragan Mektić

SARAJEVO - Ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić saopšio je da je Direkcija za koordinaciju policijskih tela još 23. juna tražila da im Državna agencija za istragu i zaštitu pomogne u organizaciji komemoracije u Potočarima, ali nije dobila odgovor od te bosanske bezbednosne agencije.

Prema njegovim rečima, Direkcija je tražila angažovanje Državne agencija za istragu i zaštitu (SIPA) po tri osnova, od kojih je najbitniji bilo da se angažuju dva tima specijalne policije, prenosi Fonet.

"Takođe, traženo je angažovanje i određenog broj inspektora SIPA kao i tima za kontradivenzionu zaštitu", naveo je Dragan Mektić, posle vanredne sednice Saveta ministara BiH.

Mektić je rekao da SIPA nikad nije odgovorila na taj zahtev.

"Oni su to samo izignorisali, nikada nisu odgovorili",rekao je Mektić.

Dodao je da je bilo i drugih propusta, a da je koordinacija između policijskih agencija bila jako loša te da je u pojedinim trenucima bilo i svađe među njima.

Poseban problem je bio razmena informacija između policijskih agencija. Prema njegovim rečima, problem je bila i sama organizacija, odnosno režija komemoracije.

"Bina za VIP osobe je bila preduboko u masi, a neke stvari su menjane u hodu iako nije dobijeno odobrenje od policijskih agencija", dodao je Mektić.

Savet ministara BiH je na današnjoj vanrednoj sednici u Sarajevu zadužilo Ministarstvo bezbednosti BiH da u roku od sedam dana ispita sve okolnosti koje su dovele do napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića u subotu u Potočarima.

Savet je naložio da se uspostavi saradnja svih policijskih organa na nivou BiH kako bi se detaljno rasvetlio napad na premijera Srbije.

(RTS/Agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track