MINISTAR BEZBEDNOSTI BIH: Ovo je bio atentat na Vučića, sumnjamo na Orića!

Intervju: Dragan Mektić, ministar bezbednosti BiH, o linču Vučića

MINISTAR BEZBEDNOSTI BIH: Ovo je bio atentat na Vučića, sumnjamo na Orića!

Politika -
Istraga ide u nekoliko pravaca, napravili smo specijalni tim i ispitaćemo i njega. Neću dozvoliti da ovaj pokušaj ubistva ostane nekažnjen

BEOGRAD - Ono što se u subotu dogodilo u Potočarima bio je linč i pokušaj ubistva premijera Srbije Aleksandra Vučića i to moramo da priznamo, rekao je u intervjuu za Kurir Dragan Mektić, ministar bezbednosti BiH.- Nema sumnje da je ovo ogroman propust. Ne bežim od odgovornosti jer ovo nije smelo da se dogodi.Ali se ipak dogodilo.- Tačno tako. I dajem reč da će počinioci i organizatori napada biti procesuirani, jer, bez ikakve sumnje, to je bio atentat na premijera Aleksandra Vučića. Naredio sam sveobuhvatnu analizu događaja kako bi se utvrdila odgovornost svih u lancu koji su bili zaduženi za bezbednost visokih zvanica. Biće smena, budite uvereni, i to neće biti mrtvo slovo na papiru. Neću dozvoliti da ovo ostane nekažnjeno. To uključuje i moju odgovornost i ja od toga ne bežim. Već su formirani specijalni timovi koji će se baviti samo napadom na premijera Vučića.

Jedva se izvukao iz podivljale mase...  Sarajevo dozvolilo napad  na Vučića Foto: Nemanja Pančić
Jedva se izvukao iz podivljale mase... Sarajevo dozvolilo napad na Vučića Foto: Nemanja Pančić

Već ste izjavljivali da vas mnogi u lancu nisu obaveštavali iako su bili dužni?- Tačno je da o nekim stvarima nisam obavešten iako je trebalo. Evo, Direkcija za koordinaciju policijskih tela još 23. juna je tražila da im Državna agencija za istragu i zaštitu (SIPA) pomogne u organizaciji komemoracije u Potočarima, ali nije dobila odgovor od te bosanske bezbednosne agencije. Direkcija je tražila angažovanje SIPE po tri osnova, od kojih je najbitniji bio da se angažuju dva tima specijalne policije SIPA. Traženo je angažovanje i određenog broj inspektora SIPA, kao i tima za kontradiverzionu zaštitu. Oni su to samo izignorisali, nikad nisu odgovorili.Premijer Vučić je rekao da je reč o organizovanim grupama. Mediji pominju da je reč o osobama povezanim s Naserom Orićem, ali i udruženjem Crni labudovi. Kakva su vaša saznanja?

Osumnjičen... Naser Orić
Osumnjičen... Naser Orić

- Istraga ide u nekoliko pravaca. I po nalogu tužilaštva ispituje se da li je Naser Orić na bilo koji način povezan s linčem. Tačno je da istraga ide i u tom pravcu, a verovatno će i Orić biti ispitan. On nije bio u Potočarima. Kakav će biti ishod istrage, u ovom trenutku ne mogu da kažem, ali istražujemo.Niste odgovorili za Crne labudove?- Takve informacije su za mene iznenađenje. Njihovi pripadnici jesu činili specijalne jedinice tokom rata, a iskren da budem, imena njihovih članova se nisu pojavljivala. Zasad ništa ne znam o tome.A o izvesnom Asmiru? Kao jednom od organizatora koji je, prema nekim informacijama, član SDA, stranke Bakira Izetbegovića?

- Kažem, ispituje se sve. Neće se ništa stavljati pod tepih.

Foto: Ministarstvo sigurnosti BIH
Foto: Ministarstvo sigurnosti BIH

Gluvi telefoniVILIĆ GREŠI, BIH JE ODGOVORNA ZA BEZBEDNOSTMirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tela u BiH, izjavio je da odgovornost za bezbednost premijera snosi njegova lična pratnja?- Mislim da je to nesmotrena izjava. Bezbednost svih zvanica je na nama. Nema sumnje. Problem je bio što je VIP bina bila postavljena duboko u masi. Trasa kojim je prošao Vučić bila je predviđena za sve VIP zvanice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track