ERAFIM ZUROF: U Srebrenici nije bilo genocida
Foto: Tanjug

Pohvalio Vučića

ERAFIM ZUROF: U Srebrenici nije bilo genocida

Politika -
Srpske snage su pustile žene i decu da odu iz Srebrenice, nisu ih ubile. To očito nije genocid, Genocid je pokušaj da se potpuno zbrišu ljudi, a ako želite da potpuno zbrišete jedan narod, ne puštate žene i decu da odu, već ih ubijete. To je genocid", kazao je Zurof, koji kaže da je "sve to politika

BEOGRAD - Direktor izraelskog centra "Simon Vizental" iz Jerusalima Efraim Zurof rekao je da mora da pohvali premijera Srbije Aleksandra Vučića što je otišao u Potočare, ali je naglasio da je prijem na koji je naišao Vučić bio nečuven i da su ga tamo dočekali kao zločinca.

"Svi znaju da se u Srebrenici dogodila tragedija. To je činjenica. I Srbi su odgovorni za tu tragediju. Ali to ne znači da se dogodio genocid. Međutim, prijem na koji je naišao srpski premijer nečuven je. Neko dolazi, priznaje da njegova zemlja deli deo krivice za određenu tragediju i želi da pokaže želju da se suoči sa zločinom. A na kakav prijem dolazi? Dočekaju ga kao zločinca", rekao je Zurof.

On je za današnju Politiku rekao da je deo problema i to što "niko ne očekuje od muslimana da se ponašaju po normalnim standardima".

"Kada muslimani viču "Alahu ekber" i bacaju kamenje na Vučića, to je u redu, jer su to muslimani, nisu znali šta rade, pogrešili su. Istu stvar imamo i u Izraelu. Niko ne gleda šta radi Hamas, šta rade palestinske vlasti. Niko to ne gleda, nego kažu, oni traže mir, treba da im damo državu, a niko ne gleda haos koji je nastao na Bliskom istoku posle "arapskog proleća", rekao je Zurof.

Na konstataciju da je u Potočarima bilo oko 90 stranih delegacija, a gotovo niko od stranih zvaničnika na odavanju pošte srpskim žrtvama u Bratuncu, Zurof je odgovorio pitanjem: "Šta ste očekivali? To je očigledno - sve je to politika".

"Zapad je iz sopstvenih političkih razloga odlučio da će Srebrenica biti simbol srpskih ratnih zločina. Ali, da bi osnažili taj simbol, pretvorili su ga u genocid, što on nije bio. A genocid, to je nesto ozbiljno, i zato niko nije bio u Bratuncu", rekao je on.

"Srpske snage su pustile žene i decu da odu iz Srebrenice, nisu ih ubile. To očito nije genocid, Genocid je pokušaj da se potpuno zbrišu ljudi, a ako želite da potpuno zbrišete jedan narod, ne puštate žene i decu da odu, već ih ubijete. To je genocid", kazao je Zurof, koji kaže da je "sve to politika".

"(Bivši predsednik SAD) Bil Klinton, koji je bio na ceremoniji u Potočarima, nije imao hrabrosti da nazove ono što se desilo u Ruandi genocidom, iako je očigledno bilo baš to. Jer da je nazvao Ruandu genocidnom, Ujedinjene nacije bi morale nešto da učine", rekao je Zurof.

U NDH bio genocid nad Jevrejima i Srbima

Zurof je izjavio da se u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH) dogodio genocid nas Jevrejima i Srbima. "Naravno da je (u NDH) bio genocid. Ne samo nad Jevrejima, nego i nad Srbima, i to mnogo više nego nad Jevrejima", rekao je Zurof za današnju "Politiku".

Povodom najave kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca, Zurof je rekao da je "Ante Pavelić bio jedan od najvećih masovnih ubica Drugog svetskog rata, a da je Stepinac bio njegov sveštenik, duhovni savetnik".

"I šta reći za takvog čoveka. To je apsurdno. I šta treba da mislimo o Katoličkoj crkvi, u čijim je redovima sveštenik jedan Vjekoslav Lasić, koji je za Pavelića držao misu", naveo je Zurof. "Pavelić je jedan od najvećih masovnih ubica Drugog svetskog rata i on danas zaslužuje misu"!? rekao je direktor Zurof.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja