SPORNE IZJAVE GRČKOG MINISTRA O KOSOVU: Srbija zatražila objašnjenje od Atine

Kocijas iznenadio Beograd

SPORNE IZJAVE GRČKOG MINISTRA O KOSOVU: Srbija zatražila objašnjenje od Atine

Politika -
Srbija je od Grčke zatražila objašnjenje izjave šefa diplomatije Nikosa Kocijasa da će Atina "podržati učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije

BEOGRAD - Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da je svestan pritisaka koje Grčka trpi kako bi priznala nezavisno Kosovo, ali da veruje da do toga neće doći.

"Uputili smo zahtev grčkom Ministarstvu spoljnih poslova za razjašnjenje stavova njihovog ministra (Nikos) Kocijasa. Očekujem da i pored velikih pritisaka koje trpi Grčka neće promeniti stav o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti", navodi Dačić i dodaje da to ne bi bilo u skladu ni sa međunarodnim pravom, ni s prijateljskim odnosima dve države.

Kocijas je prethodno u razgovoru sa kosovskim premijerom Isom Mustafom najavio da će Atina podržati Kosovo u učlanjivanju u međunarodne organizacije, "uključujući one u oblasti bezbednosti", izrazivši ubeđenje da će to doprineti stabilnosti u regionu.

List navodi da je Kocijas "ostao nedorečen" na pitanje novinara da li će Grčka priznati nezavisnost Kosova, ali je "najavio da će Grčka u Prištini otvoriti kancelariju za saradnju s Kosovom".

U ambasadi Grčke rekli su da su "izjave ministra Kocijasa date u Prištini jasne". "Grčka ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i grčki stav o tom pitanju ostaje nepromenjen", saopšteno je iz ambasade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track