GRČKI AMBASADOR IZRIČIT: Grčka ne priznaje Kosovo!
Foto: Fonet Jul 2014

Razjašnjene nedoumice

GRČKI AMBASADOR IZRIČIT: Grčka ne priznaje Kosovo!

Politika -
Konstantinos Ikonomidis je istakao da "grčki stav o ovom pitanju ostaje nepromenjen"

BEOGRAD - Grčka ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i taj stav ostaje nepromenjen, izjavio je danas grčki ambasador u Beogradu Konstantinos Ikonomidis.

Ikonomidis je odgovarajući na pitanje da li izjava šefa grčke diplomatije Nikosa Kocijasa da će Atina podržati Kosovo u učlanjivanju u međunarodne organizacije znači korak u pravcu priznanja Kosova, istakao da "grčki stav o ovom pitanju ostaje nepromenjen".

Osim toga, on je rekao da su izjave grčkog ministra spoljnih poslova u Prištini jasne. Kojicas je posle razgovora sa kosovskim premijerom Isom Mustafom na pitanje novinara da li će Grčka priznati nezavisnost Kosova, kako navode prištinski mediji, ostao nedoređen, istakavši da će Grčka pomoći Kosovu da se učlani u neke međunarodne organizacije i najavio da će Grcka otvoriti na Kosovu kancelariju za saradnju Grčke i Kosova.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je Srbija od Grčke zatražila objašnjenje izjave Kocijasa da će Atina "podržati učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije". Dačić je rekao da je svestan pritisaka koje Grčka trpi kako bi priznala nezavisno Kosovo, ali da veruje da do toga neće doći.

Ivica Dačić, Foto: Marina Lopičić
Ivica Dačić, Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja