Tadić: Fitilj sukoba na Balkanu s vremena na vreme ponovo se razgoreva
Foto: Marina Lopicic

Lider Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik Srbije

Tadić: Fitilj sukoba na Balkanu s vremena na vreme ponovo se razgoreva

Politika -
Promene vlasti u zemljama regiona uslovile su i promenu politike. Danas se mnogo češće zaoštrava retorika u bilateralnim odnosima, a i nisu nam svima iste uloge u ratnim godinama, i ta činjenica se teško zaboravlja, rekao je Tadić

BEOGRAD - Lider Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da žali što se "fitilj sukoba" na zapadnom Balkanu ponovo s vremena na vreme razgoreva, umesto da se sistematski i svakog dana gasi, kao što je bilo ranije.

"Promene vlasti u zemljama regiona uslovile su i promenu politike. Danas se mnogo češće zaoštrava retorika u bilateralnim odnosima, a i nisu nam svima iste uloge u ratnim godinama, i ta činjenica se teško zaboravlja", rekao je Tadić.

Prema njegovoj oceni, riziku od unazađivanja politike regionalnog pomirenja posebno doprinosi činjenica da danas u svim zemljama regiona ima političara koji, kako je rekao, "ne razumeju značaj onoga što smo postigli još pre jedne decenije". Upitan koliko je region udaljen od pomirenja, nakon napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića prilikom komemoracije žrtvama u Srebrenici, Tadić je rekao da "nema dileme da smo danas mnogo dalje od onoga gde smo bili do samo pre tri godine".

"Međutim, pomirenje i politika mira nemaju alternativu, jer bez njih nema stabilnosti, a bez stabilnosti nema investicija, bez investicija nema ekonomskog razvoja, a bez ekonomskog razvoja i pomirenja - nema normalnog života", rekao je Tadić. Prema rečima Tadića, "ispružena ruka" premijera Srbije Vučića imaće koristan efekat po proces pomirenja "jedino ukoliko i drugi članovi Vlade i njeni deklarisani podržavaoci u svojim nastupima na provladinim medijima prestanu da odašilju poruke mržnje prema Bošnjacima".

"Nažalost, oni to nastavljaju da čine i nakon napada na premijera", rekao je Tadić, koji je kao predsednik Srbije dva puta bio na komemoraciji u Srebrnici kada se i izvinio porodicama žrtava.

(Nedeljnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track