Dejvid Mekalister: Moguće je biti i Srbin i Evropljanin! Budite dobri Srbi i dobri Evropljani!
Foto: Fonet

Nacionalizam donosi samo nevolje

Dejvid Mekalister: Moguće je biti i Srbin i Evropljanin! Budite dobri Srbi i dobri Evropljani!

Politika -
Izvestilac EP je rekao da je njegov dom u Donjoj Saksoniji, ali da je svestan svojih britanskih i škotskih korena, dodajući da se njegov otac borio u Drugom svetskom ratu protiv Nemaca, a da je 45 godina kasnije prisustvovao ceremoniji polaganja zakletve svoga sina kao nemačkog vojnika

BEOGRAD - Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister ocenio je danas da je nacionalizam evropskom kontinentu doneo samo nevolje i izrazio uverenje da je odgovor tome ujedinjena Evropa, te da je moguće istovremeno biti Evropljanin i Srbin, Nemac, ili Britanac.

"Verujem u princip identiteta koji se preklapaju", istakao je Mekalister u razgovoru sa novinarima u beogradskom Medija centru. On je rekao da je njegov dom u Donjoj Saksoniji, ali da je svestan svojih britanskih i škotskih korena, dodajući da se njegov otac borio u Drugom svetskom ratu protiv Nemaca, a da je 45 godina kasnije prisustvovao ceremoniji polaganja zakletve svoga sina kao nemačkog vojnika.

"Nije bilo lako postići pomirenje, ali čvrsto verujem da je to moguće postići i u ovom delu Evrope... Nastavite putem pomirenja, jer to je ključni put, mada će uvek biti i koraka unazad", rekao je izvestilac EP. On je ukazao da je to i u interesu Srbije koja se, kako je istakao, nalazi u srcu kontinenta i ima pravo na uslove života kao i građani Zapadne Evrope.

"Budite dobri Srbi i dobri Evropljani, kontradikcije tu nema", poručio je Mekalister. Na pitanje novinara o ostanku Britanije u EU, Mekalister je ocenio da će referendum o tome biti u toj zemlji održan već krajem 2016. godine. "Moramo sačekati još par meseci dok ne vidimo britanske predloge u potpunosti", istakao je i dodao da, ako britanski građani misle da je lako promeniti evropski sporazum, varaju se, jer je to dug i složen proces.

"Ali suština EU je u zajedničkom tržištu koje, između ostalog, podrazumeva i slobodno kretanje radnika", ukazao je Mekalister. On je upozorio da će glavni zadatak EU biti kako prevazići podele između dveju grupa država članica - one koja želi dublju integraciju koja će, kako smatra, biti neophodna da bi i evrozona bila dublja, i grupe koja to ne želi, a u kojoj su, na primer, Britanija i Danska. Mekalister je primetio da su Britanci uvek bili i biće drugačiji, jer EU vide kao ekonomski projekat, dok je za Nemce i druge, kako je objasnio, EU i politički projekat. "Srbija je iz dobrih razloga odlučila da se učlani u EU, jer vidi koristi od toga. Mislim da je bolje ostati u njenom sastavu nego organizovati nekakav Brexit", zaključio je Mekalister.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track