SUMNJIVI BOGATAŠI U PANICI: Vučiću zažalićeš! Ne diraj nam lovu!
Foto: Reuters

Premijer udario u osinje gnezdo

SUMNJIVI BOGATAŠI U PANICI: Vučiću zažalićeš! Ne diraj nam lovu!

Politika -
Otkako je najavio novi zakon o poreklu imovine, premijer je pod strašnim pritiskom sa svih strana, čak i od svojih kolega iz vlasti

BEOGRAD - Političari, javni funkcioneri, biznismeni i estradni umetnici u Srbiji u pravoj su panici otkad je premijer Aleksandar Vučić najavio donošenje zakona o poreklu imovine, saznaje Kurir.Naime, ovaj zakon bi, prema najavama, do kraja septembra trebalo da se nađe u Skupštini, nakon čega će mnoge javne ličnosti morati da objasne kako su sa svojim platama uspele da priušte sebi ogromne stanove, velelepne vile s bazenima, luksuzne automobile, ali i da li su prijavili porez u skladu sa stvarnim prihodima.Na minimalcu- Skoro niko od najbogatijih građana Srbije ne prijavljuje platu veću od 100.000 dinara i na taj način izbegava da plati porez. Neki imaju po 50 do 100 nekretnina i prijavljuju minimalac. A da bi mogli da poseduju skupe automobile i ostalo, morali bi da imaju platu bar od 500.000 dinara. U Srbiji se sve zasniva na tome koliko će se država opljačkati. E, to više neće moći da se dogodi, i to više neće moći da bude slučaj - kaže izvor Kurira iz vrha Vlade i dodaje da su političari u manjoj panici od biznismena i estradnjaka.

Luksuz u Bajčetini...  Vikendica predsednika Srbije
Luksuz u Bajčetini... Vikendica predsednika Srbije

- Od pre tri dana telefon premijera ne prestaje da zvoni. Nikad ni za jedan zakon nije vladalo toliko interesovanje. Pritisak će biti još veći u septembru i napadi na premijera krenuće bukvalno sa svih strana - i od političara i od biznismena. Da stvar bude gora, čak su neke stranke u vlasti protiv donošenja ovog zakona - navodi naš sagovornik.

Kurir, 19.1.2015.
Kurir, 19.1.2015.

Sistemska korupcijaPolitički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je donošenje ovog zakona neophodno kako bi se konačno rešio problem sistemske korupcije u Srbiji.- Svako ko se okoristio na nelegalan način trebalo bi da snosi posledice, s tim što se s privrednicima mora naći takav modus da budu sankcionisani, ali da se ne otera krupan kapital. S druge strane, prema bivšim funkcionerima koji danas imaju milione, odnosno prema parazitsko-političkoj klasi koja nikad ništa nije radila, već se bogatila na račun građana Srbije, treba biti posebno rigorozan i tu ni na koji način ne sme biti povlašćenih - smatra Anđelković.

Fonet Nenad Đorđević
Fonet Nenad Đorđević

S tim se slaže i njegov kolega Dušan Janjić, koji ističe da bi trebalo krenuti od provere imovine političara na najvišim funkcijama.

- Poreklo imovine političara trebalo bi proveravati počevši od devedesetih godina, kad je u Srbiji krenula organizovana pljačka i otimanje javne imovine i nacionalnih blaga. Tom prilikom treba početi od najviših funkcija, odnosno od imovine predsednika Nikolića, njegovih sinova i Fonda Dragice Nikolić - zaključuje Janjić.

Željko Žunić Foto Fonet Aleksandar Levajković
Željko Žunić Foto Fonet Aleksandar Levajković

Bogatstvo pod lupomTomislav Nikolić, predsednik SrbijeIMPERIJA FAMILIJE NIKOLIĆPredsednik Tomislav Nikolić je, prema računici Kurira, za 22 i po godine bavljenja politikom zaradio oko 290.000 evra, ali zanimljivo, poseduje imovinu ukupne vrednost oko 1,3 miliona evra.Nikolić ima mesečna primanja od 130.000 dinara, a poseduje njivu, vinograd, voćnjak, šumu i pašnjake ukupne površine 14 hektara. Vlasnik je petosobnog stana od 194 metara kvadratnih na Novom Beogradu, kao i kuće u Bajčetini, gde je prošle godine počeo i gradnju crkve, koja će koštati oko 350.000 evra. Niko ne zna ni kako se obogatio Nikolićev sin Radomir. Nikolićev sin u svom vlasništvu ima blizu 10 hektara zemlje i nekoliko nekretnina ukupne površine 740 metara kvadratnih. Samo jedna njegova vikendica ima čak 225 kvadrata, a njegova „letnja kuhinja“ od 73 kvadrata veličine je trosobnog stana.

Čedomir Jovanović, lider LDPLJUBITELJ ŠAMPANJCALider LDP Čedomir Jovanović vozi skupoceni džip, ima rasne konje, ide po ekskluzivnim restoranima, zimuje i letuje u elitnim odmaralištima, naručuje šampanjac od nekoliko hiljada evra i nosi satove od 30.000 dolara. Međutim, kako je siromašni student stekao toliku imovinu nikad nije detaljno objašnjeno.Jovanović je posle odlaska iz Vlade osnovao firmu koja je odmah postala profitabilna. Zanimljivo je to što se Čeda uvek naljuti kad ga pitaju za tajnu uspeha, tačnije kako se obogatio.Jovanović je priznao da je jedan od vlasnika firme „Agroposlovi“, koja je na tenderu uzela u zakup deo hrvatske „Fidelinke“. Međutim, tvrdio je da ga poslednjih deset godina izdržava žena. Agencija za borbu protiv korupcije je protiv Jovanovića podnela krivičnu prijavu zbog prikrivanja imovine, ali je tužilaštvo taj slučaj odbacilo. Jovanović je, zvanično, vlasnik dve kuće od 120 i 300 metara kvadratnih, stana od 85 kvadrata, ali i obradive zemlje, kao i 45 odsto akcija preduzeća SHSF.I njih će proveravatiDragan Đurić, vlasnik „Zekstre“DUGUJE OKO 430 MILIONAFirme biznismena Dragana Đurića godinama su na listi najvećih poreskih dužnika. Prema poslednjim podacima, Đurićev poreski dug iznosi oko 430 miliona dinara. Kompanija „Zekstra“ u njegovom vlasništvu, čija se imovina procenjuje na više od 100 miliona evra, kao i Veterinarski zavod, u stečaju je. Đurić je upravo zbog sumnjive privatizacije Veterinarskog zavoda uhapšen, a ovaj sudski proces je i dalje u toku.Željko Žunjić, vlasnik „Beohemije“BOGATSTVO OD KREDITAŽeljko Žunjić, vlasnik „Beohemije“, godinama je rekorder po iznosu neplaćenog poreza. On duguje ukupno 541 milion dinara. Kako su mediji pisali, Žunjić je bogatstvo stekao tokom procesa privatizacije uzimanjem milionskih kredita. Žunjić je bio i u Upravnom odboru „Interkomerca“ Gorana Perčevića, koji se nalazi u pritvoru.

Seka Aleksić i Sandra AfrikaZATRPANE POKLONIMAPriča o utaji poreza među estradnim ličnostima počela je kad je pevačica narodne muzike Seka Aleksić na poklon za rođendan od svog supruga Veljka Piljikića dobila skupoceni auto. Ona se i javno pohvalila medijima da je reč o „mercedesu SLK AMG“, koji košta oko 100.000 evra.Go-go igračica i pevačica Sandra Prodanović, u javnosti poznatija kao Sandra Afrika, u januaru 2015. godine u Poreskoj upravi Beograd davala je iskaz zbog sumnje da ne plaća porez. U Poreskoj upravi Sandra Afrika je izjavila i da je BMW X6 dobila od dečka, a „mercedes S320“ od babe i dede. Kako su mediji pisali, na imovinskoj karti Sandre Afrike pozavideli bi joj i moćni privrednici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track