TANJA MIŠČEVIĆ: Prijem Kosova u UNESKO bio bi presedan sa ogromnom štetom
Foto: Dragana Udovičić

Snažna diplomatska aktivnost

TANJA MIŠČEVIĆ: Prijem Kosova u UNESKO bio bi presedan sa ogromnom štetom

Politika -
Miščević je istakla i da ima nekoliko scenarija koja su u opticaju, ali da neće biti jednostavno i lako doneti odluku o eventualnom članstvu Kosova u Unesko i da će se o tome verovatno duže vreme razgovarati

BEOGRAD - Prijem Kosova u Unesko bio bi presedan koji bi naneo štete daljem funkcionisanju te organizacije, koja je za Srbiju veoma važna zbog zaštite njene kulturne baštine, izjavila je danas šef pregovoračkog tima Srbije sa Evropskom unijom (EU) Tanja Miščević.

Ona je, povodom zahteva Kosova za članstvo u Unesko, rekla da u međunarodnim organizacijama ima, na žalost, puno politike i ono što Srbija može da uradi je snažna diplomatska aktivnost, razgovor i objašnjavanje u Unesko koliko bi takav presedan naneo štete daljem funkcionisanju same organizacije.

Miščević je istakla i da ima nekoliko scenarija koja su u opticaju, ali da neće biti jednostavno i lako doneti odluku o eventualnom članstvu Kosova u Unesko i da će se o tome verovatno duže vreme razgovarati.

Ona je, gostujući u Jutarnjem programu RTS, podsetila da je Srbija kao članica Unesko već protestvovala i dodala da države, koje nisu članice UN, teško mogu da postanu članice te organizacije.

Šef pregovaračkog tima Srbije sa EU je podsetila da je reč o kulturnoj baštini koja nije mala i koja nije samo srpska, nego civilizacijska tekovina i da se time mora baviti i Unesko.

Miščević je dodala da mnogo zavisi od stava i razumevanja država koje bi trebalo da donesu odluku i da u toj organizaciji ima puno politike, ali politike koja je usmerena na razumevanje potrebe zaštite kulturne baštine.

( Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track