U ponoć zaključen birački spisak

Izbori

U ponoć zaključen birački spisak

Politika -
U roku od 24 sata, RIK-u će biti dostavljeno rešenje o ukupnom broju birača u Srbiji

BEOGRAD - Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu u ponoć je zaključilo birački spisak i u roku od 24 sata informaciju o broju birača treba da dostavi Republičkoj izbornoj komisiji, rečeno je u RIK.

U roku od 24 sata, RIK-u će biti dostavljeno rešenje o ukupnom broju birača u Srbiji, broju birača u svakoj jedinici lokalne samouprave i na svim biračkim mestima.

Nakon toga, RIK će utvrditi i objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije" ukupan broj birača za izbore 6. maja.

Prema rokovniku za vršenje izbornih radnji u postupku sprovođenja izbora za narodne poslanike navodi se i da je donošenje rešenja na kojima se zasnivaju promene u biračkom spisku, po njegovom zaključenju, moguće do 2. maja u 24 sata.

Prijem u RIK rešenja na kojima se za zasnivaju promene u biračkom spisku po zaključenju biračkog spiska moguć je do 3. maja u 24 sata.

Odmah po isteku roka za prijem rešenja na kojima se zasnivaju promene u biračkom spisku, po njegovom zaključenju dolazi do utvrđivanja i objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije" konačnog broja birača.

Punoletni građani Srbije, koji žele da učestvuju na izborima 6. maja, a neće glasati u mestu prebivališta ili će tog dana biti u inostranstvu, mogli su do 14. aprila da podnesu zahtev da se u birački spisak upiše taj podatak, odnosno da će glasati prema boravištu u zemlji, odnosno inostranstvu.

Glasači će na predstojećim izborima moći da glasaju na ukupno 8.585 biračkih mesta, od kojih je 37 u inostranstvu, a 29 u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track