SKANDALOZAN ZAKON: Tadićev SDS traži ostavku ministra Vujovića
Foto: Fonet

Netransparentno

SKANDALOZAN ZAKON: Tadićev SDS traži ostavku ministra Vujovića

Politika -
Socijaldemokratska stranka (SDS) zatražila je danas ostavku ministra finansija Dušana Vujovića zbog, kako su naveli, skandaloznog Zakon o posebnim uslovima prodaje određenih nepokretnosti

BEOGRAD - Socijaldemokratska stranka (SDS) saopštila je danas da je Zakon o posebnim uslovima prodaje određenih nepokretnosti u svojini Republike Srbije skandalozan i zatražila ostavku ministra finansija Dušana Vujovića, zbog predloga zakona, "koji omogućava korupciju i rasprodaju državne imovine na netransparentan i po državu najštetniji mogući način".

U saopštenju SDS podseća se da su njeni poslanici tokom rasprave o Predlogu tog zakona najsnažnije insistirali da ga Vlada povuče i pre nego što je predsednik države vratio zakon na ponovno razmatranje u Skupštinu. Stranka ocenjuje da je takav zakonski predlog skandalozan, jer su način i postupak prodaje državne imovine koji se njime podrazumevaju krajnje sporni i omogućavaju privilegovanje zakupaca i netransparentnost prodaje.

Poslanici SDS su, kako se podseća, tokom skupštinskog pretresa, podneli set amandmana da se nepokretnosti prodaju u postupku javnog nadmetanja i da Direkcija za imovinu objavi na svom sajtu koje su nepokretnosti prodate, kome i po kojoj ceni. Naši amandmani nisu usvojeni, a Predlog zakona je i dalje predviđao da se državna imovina rasproda po bagatelnoj ceni i da niko ne sazna kome je prodata, stoji u saopštenju. To što je zakon vraćen u skupštinu doživljavamo kao našu pobedu nad samovoljom bahate Vlade i skupštinske većine, istakao je poslanik SDS Aleksandar Senić.

Kako se navodi, SDS nije protiv prodaje državne imovine koja nije potrebna za funkcionisanje države, ali smatramo da ona mora biti transparentna i da za to nije potreban poseban zakon. Ovakvim zakonom vlast zapravo hoće da ozakoni korupciju i da sa sebe skine odgovornost za prodaju državne imovine nelegalno. Zbog toga zahtevamo ostavku nadležnog ministra Vujovića koji je branio ovakav predlog i nije ni na koji način sprečio potencijalno ozakonjenje korupcije, poručila je SDS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track