RAT PROTESTNIM NOTAMA: EU mora da zauzda Hrvatsku!

Bez popuštanja

RAT PROTESTNIM NOTAMA: EU mora da zauzda Hrvatsku!

Politika -
Zbog skandiranja „Ubij Srbina“ na koncertu Tompsona Srbija treba da se obrati EU, kaže Anđelković

BEOGRAD - Pošto je hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih poslova juče uputilo protestnu notu Srbiji zbog paljenja hrvatske zastave u Beogradu, i Vlada Srbije je isto učinila zbog proslave povodom 20 godina od akcije „Oluja“.MSP je saopštio da je uručio protestnu notu otpravniku poslova Ambasade Hrvatske u Beogradu Ivanu Saboliću zbog neprihvatljivih izjava i postupaka prilikom obeležavanja 20. godišnjice „Oluje“. Kako se navodi, u Kninu su, u prisustvu najviših zvaničnika, uzvikivane parole koje su poziv na linč i uništenje Srba („Ubij, ubij Srbina“, „Za dom spremni“, „Mi Hrvati ne pijemo vina, pijemo krv četnika iz Knina“ i dr.).„Ovakvo ponašanje je suprotno civilizacijskim i evropskim vrednostima, kao i antifašističkoj tradiciji EU, i predstavlja najgrublje kršenje ljudskih i manjinskih prava“, navedeno je u noti.Tako, i pored priča o saradnji na zajedničkim projektima, nacionalizam opet bukti, a analitičari kažu da u zapaljivim izjavama prednjači Hrvatska, te da zato zvanični Beograd mora da traži pomoć EU!Naime, otpravnici poslova Ambasade Srbije u Hrvatskoj Bosi Prodanović upućen je protest jer je šef SRS Vojislav Šešelj pre dva dana zapalio hrvatsku zastavu ispred zgrade Ambasade Hrvatske. To, kako su naveli, šteti regionalnoj saradnji a, dodaje, ni izjave srpskih zvaničnika ne doprinose normalizaciji odnosa.

Izazvao gnev Hrvata... Vojislav Šešelj
Izazvao gnev Hrvata... Vojislav Šešelj

Nikome ne koristi- Izjave predsednika Tomislava Nikolića da Hrvatska „Olujom“ slavi pobedu i dan kad je obnovljena država koja je ostala od Pavelića, a bila priznata jedino od Hitlera, smatramo u potpunosti netačnim i uvredljivim, nedopustivim i neodgovornim - navodi se u noti.S druge strane, iz Vlade Srbije je navedeno da će uputiti zvaničnu protestnu notu jer dok se Srbija sećala žrtava progona, u Hrvatskoj je organizovano slavlje, te koncert Marka Perkovića Tompsona. Tokom koncerta su se više puta u publici čuli uzvici „Ubij Srbina“, a skandirali su i „Mi Hrvati ne pijemo vina, pijemo krv četnika iz Knina“.NedopustivoPolitički analitičar Dragomir Anđelković kaže da hrvatska strana ima više ispada i da je čak i Šešeljevo paljenje zastave samo reakcija na Tompsonov koncert.- EU treba da reaguje zbog svoje članice Hrvatske. Srbija treba inicijativom da se obrati EU i da traži da ona s Hrvatskom sredi stvari i napravi primirje - kaže Anđelković, dok Dušan Janjić kaže:- Za Hrvatsku čovek više nema šta da kaže, a Šešelj je, s druge strane, toliko opsednut tom zemljom da treba da ode tamo da živi. Sve ovo što se desilo ne valja, iz ove atmosfere ne može ništa da se uradi ni u cilju pomirenja u regionu ni u cilju zajedničkih projekata koji se najavljuju. To i jeste cilj Tomislava Nikolića i Vojislava Šešelja.

I to mu je maloTOMPSONU PRETI ZATVOR ZBOG FAŠIZMAHrvatski pevač Marko Perković Tompson, poznat po nacionalističkim pesmama u kojima poziva na ubijanje Srba, biće kažnjen jer je na koncertu u Kninu, na obeležavanju „Oluje“, uzviknuo „Za dom spremni“, ustaški pozdrav u fašističkoj NDH.Međutim, analitičari smatraju da kažnjavanje pevača predstavlja čisto licemerje i da je skandalozno što je on uopšte pevao na proslavi „Oluje“, vojne akcije u kojoj je iz Hrvatske proterano oko 250.000 Srba, dok je oko 2.000 ubijeno i nestalo.

Aleksandar VučićTUŽAN ŠTO AMBASADE NISU SPUSTILE ZASTAVEPremijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je tužan i razočaran što zapadne ambasade u Beogradu nisu na dan žalosti povodom „Oluje“ spustile svoje zastave na pola koplja. Na takav potez ambasade zemalja kvinte (SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija) odlučile su se posle međusobnih konsultacija, ali i u dogovoru sa svojim prestonicama, prenela je Politika. List navodi da je u Vladi ta odluka protumačena kao gest nepoštovanja njene odluke, ali i diplomatskog protokola. Vučić nije rekao da li će Vlada tim povodom uložiti protest.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track