DAČIĆ PORUČIO HRVATIMA: Uhapsite ustašu Tompsona, pa ćemo o Šešelju!
Foto: Marina Lopičić

Oštro

DAČIĆ PORUČIO HRVATIMA: Uhapsite ustašu Tompsona, pa ćemo o Šešelju!

Politika -
Verovali ili ne do sada je Hrvatskoj upućeno oko 150 protestnih nota, i to zbog zapaljivih izjava njihovih najviših državnih zvaničnika

BEOGRAD - Srpski šef diplomatije Ivica Dačić poručio je da ne vidi zašto bi Srbija hapsila lidera radikala Vojislava Šešelja zbog paljenja zastave Hrvatske kada hrvatskim zvaničnicima ne pada na pamet da uhapse pevača Marka Perkovića Tompsona, koji je tokom proslave „Oluje“ u Kninu otvoreno pokazivao ustaške i fašističke simbole.- Nisam primetio da je vlastima u Hrvatskoj palo na pamet da uhapse pevača Tompsona, koji je otvoreno pozivao na ustaštvo s fašističkim porukama. Neka oni srede svoje dvorište, a ne nama da traže da hapsimo Šešelja. Srbija poštuje svoje zakone. Kao što smo već u protestnoj noti rekli, potez tokom obeležavanja „Oluje“ u Hrvatskoj je necivilizacijski i suprotan antifašističkoj tradiciji i EU - istakao je Dačić u razgovoru za Kurir dan nakon što je MSP Hrvatske uputilo Srbiji protestnu notu zbog paljenja hrvatske zastave u Beogradu.

Pozivao na ustaštvo... Tompson na proslavi „Oluje“
Pozivao na ustaštvo... Tompson na proslavi „Oluje“

Oštra prepiskaProtestnu notu, podsetimo, odmah zatim uručilo je i MSP Srbije Hrvatskoj, zbog, kako je navedeno, uzvikivanja parola tokom proslave „Oluje“ koje su poziv na linč i uništenje Srba („Ubij, ubij Srbina“, „Za dom spremni“, „Mi Hrvati ne pijemo vina, pijemo krv četnika iz Knina“).Iako Dačić kaže da je Srbija do sada Hrvatskoj uputila više od 150 protestnih nota, sagovornici Kurira tvrde da ova diplomatska razmena paljbe neće imati znatnije posledice. - To je uobičajen način diplomatske korespondencije. Protestnih nota je uvek bilo mnogo. U aktuelnom slučaju to je zvanično nezadovoljstvo naše vlade ponašanjem zvanične Hrvatske, ali samo uručivanje note neće imati znatnije posledice, na ovaj način se jednostavno izneo zvaničan stav - kaže Borislav Stefanović, šef poslaničke grupe DS i bivši politički direktor u MSP.Vladislav Jovanović, bivši ambasador Jugoslavije pri UN, kaže da je ono što se desilo tokom proslave „Oluje“ ozbiljno ugrozilo bezbednost Srba koji žive u Hrvatskoj i da je možda trebalo i oštrije reagovati.

Razljutio komšije... Šešelj pali hrvatsku zastavu
Razljutio komšije... Šešelj pali hrvatsku zastavu

Trebalo još žešće- Šovinističke i fašistoidne izjave vrlo ozbiljno su dovele u pitanje sigurnost i perspektivu srpskog naroda koji živi tamo. To je više nego dovoljan razlog da se izrazi nezadovoljstvo zbog nečeg takvog. To je nešto što bi svaka zemlja uradila, možda neka i žešće nego što bismo mi - istakao je Jovanović.S druge strane, hrvatski novinar Denis Kuljiš smatra da protestne note nikome neće pomoći:- To se, naravno, piše za tamo neku unutrašnju političku svrhu. To nema nikakvog diplomatskog efekta. Smatram da bi svi trebalo da se uzdrže od tih diplomatskih akcija, jer ne znam kome to može koristiti. To je kontraproduktivno i može pokvariti odnose dveju zemalja, a time se ništa neće rešiti.

Mate GranićNIKOLIĆ DA NE DOLAZI U HRVATSKUMate Granić, bivši ministar spoljnih poslova i savetnik hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, ocenio je da odnosi Srbije i Hrvatske nisu dobri i da predsednik Srbije Tomislav Nikolić, zbog svojih izjava, sada ne može da dođe u posetu Hrvatskoj.- „Oluja“ je bila legalna i legitimna vojna akcija, a evakuaciju srpskih civila naredio je Slobodan Milošević, a sproveo Mile Martić - rekao je Granić.

ZBOG OVOGA SMO SLALI NOTU2008. Uručena vladama država koje su do tada priznale nezavisnost KiM2012. Uručena makedonskom ambasadoru u Beogradu Aleksandru Vasilevskom zbog obeležavanja makedonsko-kosovske granice2012. Oštra reakcija zbog teksta savetnika predsednika crnogorskog parlamenta u kojem je pozvao na ubistvo državnog vrha RS i Srbije2012. Upućena genseku Međunarodne unije za telekomunikacije povodom zahteva da se međunarodni prefiks Srbije (381) na KiM zameni međunarodnim prefiksom Albanije (355)2013. Upućena Hrvatskoj zbog rušenja pravoslavnog groblja u toj zemlji na Božić2015. Uručena Albaniji povodom izjave premijera Albanije Edija Rame o ujedinjenju Albanije i Kosova2015. Uručena BiH zbog napada na premijera Aleksandra Vučića u Srebrenici

A ONI SUNAMA „PISALI“2008. Hrvatska je uputila protestnu notu Beogradu zbog uredbe Vlade Srbije o izmenama i dopunama uredbe o zaštiti imovine delova preduzeća čije je sedište na prostoru bivših republika SFRJ2008. Slovenija je uložila protest zbog iste uredbe Vlade Srbije o zaštiti imovine2008. Bosna i Hercegovina je reagovala zbog te uredbe o imovini

REAGOVANJAMilovan Drecun, SNS Šta je sa proteranima?Ne može Hrvatska da gradi priču o dobrosusedskim odnosima sa Srbijom, a da potpuno zanemaruje pitanje više stotina proteranih Srba.Nemanja Šarović, SRSUstaštvo ostaje.Ništa se u našim odnosima neće promeniti. Oni će ostati ustaška država, a mi ćemo čekati trenutak da oslobodimo Republiku Srpsku Krajinu.Konstantin Arsenović, PUPS Smiriće se strasti.To je sve izazvano jedno drugim. Sad je stanje takvo kakvo jeste, ali sve će se vremenom smiriti. Svako ima neke svoje stavove i argumente.Janko Veselinović, pokret Preokret Nezreli su.Političke elite i u Hrvatskoj i u Srbiji su do tog nivoa nezrele da su obični građani zreliji u sagledavanju potrebe normalizacije odnosa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track