PRVO ZAJEDNIČKO GOSTOVANJE: Vučić i Rama u TV emisiji u Beču
Foto: AP

Konferencija o Zapadnom Balkanu

PRVO ZAJEDNIČKO GOSTOVANJE: Vučić i Rama u TV emisiji u Beču

Politika -
Emisija će biti emitovana par dana kasnije, na nacionalnim televizijama, uključujući i one na srpskom i albanskom jeziku, u svim zemljama regiona: Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj, Srbiji sa Kosovom, Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i albanski premijer Edi Rama po prvi put će zajedno učestvovati u jednoj tv emisiji, koja će, u produkciji Centra za demokratiju i pomirenje u Jugoistocnoj Evropi (CDRSE), biti snimljena u Beču, tokom Druge konferencije o Zapadnom Balkanu (WB6), krajem ovog meseca.

Šezdesetominutna emisija biće emitovana par dana kasnije, na nacionalnim televizijama, uključujući i one na srpskom i albanskom jeziku, u svim zemljama regiona: Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj, Srbiji sa Kosovom, Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji.

Emisiju, u kojoj učestvuje i Goran Svilanović, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju, RTS će emitovati 31. avgusta, a, odmah nakon javnog servisa, emitovaće je i Novinska agencija Tanjug. Vučić i Rama učestvuju 27. avgusta na Samitu u Beču, u okviru Berlinske inicijative, koju je prošle godine ustanovila Angela Merkel, kancelarka Savezne Republike Nemačke.

Foto: Kurir/Nemanja Pančić
Foto: Kurir/Nemanja Pančić

Delegacije svih zemalja Zapadnog Balkana, kao i Austrije, Nemačke i Evropske unije, razgovaraće u Beču o problemima i izazovima pred kojima se nalaze zemlje regiona. Ovoga puta, posebna pažnja Samita Zapadni Balkan 6 (WB6) biće posvećena projektima u oblasti energetike, saobraćaja, nauke i obrazovanja, a biće govora i o prošlogodišnjoj inicijativi za formiranje Unije mladih Zapadnog Balkana.

Premijer Vučić je najavio da će na Samitu zvanično izneti inicijativu da se ustanovi zajednički dan sećanja na žrtve svih sukoba u ratovima 90-tih, koji bi se obeležavao u zemljama regiona koje su bile obuhvaćene sukobima. Premijeri Vučić i Rama "probili su led" u odnosima dve zemlje prošlogodišnjim susretom u Beogradu i uzvratnom posetom srpskog premijera Tirani.

Očekuje se da će i ova specijalna emisija, koju će realizovati regionalna tv produkcija Okruženje, pri Centru za demokratiju i pomirenje u Jugoistocnoj Evropi, nevladinoj organizaciji sa sedištem u Solunu, biti velika mogućnost da se otvoreno govori o zajedničkim interesima i problemima koji ometaju realizovanje tih interesa.

Dva premijera, kojima će se pridružiti i Svilanović, razgovaraće, pred publikom u studiju i cetiri specijalna gosta sa Zapadnog Balkana. Razgovor u okviru ovog specijalnog izdanja vodiće izvršna direktorka Centra za demokratiju i pomirenje u Jugoistocnoj Evropi Zvezdana Kovač i portparol Saveta za regionalnu saradnju Nenad Šebek.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track