IVANIĆ: Sarajevo ne želi da reši napad na Vučića
Foto: AP 2o14

Posle nezapamćenog skandala u Potočarima

IVANIĆ: Sarajevo ne želi da reši napad na Vučića

Politika -
Svi napadači su iz Federacije BiH, što znači da je trebalo da ih uhapse pripadnici Federalne uprave policije i da ih procesuira Tužilaštvo BiH

SARAJEVO - Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić smatra da u Sarajevu ne postoji volja da bude rešen slučaj napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića.Ivanić naglašava da, ukoliko slučaj ne bude istražen, to bi značilo kao da se ništa nije ni desilo.

"Obaveza svih, posebno u institucijama BiH, jeste da insistiraju na tome da se do rezultata dođe i da ne dopuste da se sve tako završi", navodi Ivanić. Kako je rekao, razlozi što do sada nema rezultata su nezainteresovanost i politički strah ljudi iz Tužilaštva BiH da se bave stvarima u kojima su Bošnjaci negativna strana. Srpski član Predsedništva ističe da je to vidljivo i u odnosu prema ratnim zločinima, kao i u istrazi napada na Vučića.

Dnevnik piše i da glavni deo istrage vodi Tužilaštvo BiH u saradnji sa bezbednosnim agencijama u Sarajevu, a paralelnu istragu pokrenuli su Specijalno tužilaštvo i MUP Republike Srpske, nakon što su nekoliko dana posle napada uvideli da istražioci u Sarajevu ne ostvaruju željeni napredak. Portparol MUP-a Republike Srpske Milan Salamadija rekao je da su u MUP-u RS uradili sve što je trebalo i da su izveštaj o svim saznanjima podneli Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske, gde su istakli da rade na otkrivanju organizatora i napadača na Vučića u Potočarima.

Banjalučki list navodi da u bezbednosnim krugovima u Beogradu i Banjaluci dele jedinstveno mišljenje da je napad mogao biti rasvetljen da je bilo volje da se to učini.Podseća se da su iz Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Srbije naveli da su Ministarstvo bezbednosti BiH i

Federalna uprava policije dobili podatke o izvršiocima i nalogodavcima napada na Vučića, ali da ni nakon mesec dana optužnica nije podignuta. Rečeno je i da su svi napadači iz Federacije BiH, što znači da je trebalo da ih uhapse pripadnici Federalne uprave policije i da ih procesuira Tužilaštvo BiH.

Zbog napada na Vučića, Agencija za istrage i zaštitu BiH privela je 21. jula Almira Merdića, Fahira Hadžana, Muju Dizdarevića i Elvedina Himzića iz Tešnja, ali su oni nakon saslušanja pušteni na slobodu.

(Tanjug/Glas Srpske)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track