EDUARD KUKAN: Ne vraćamo vize Srbiji ako se stanje sa azilantima popravi
Foto: Zorana Jevtić

Srbija odgovorna za svoje građane

EDUARD KUKAN: Ne vraćamo vize Srbiji ako se stanje sa azilantima popravi

Politika -
EU unija ne želi da ponovo uvede vize Srbiji i drugim zemljama zapadnog Balkana, ali države u regionu treba da učine sve da se ova teška situacija sa azilantima promeni

To, povodom glasina da bi bezvizni režim mogao da bude doveden u pitanje, u razgovoru za "Novosti" ističe Eduard Kukan, šef delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom .

Čak ni plima imigranata, sve veći broj lažnih azilanata, ali i jaki signali iz Nemačke ne mogu da iniciraju ponovno uvođenje viza našoj zemlji?

- Cela situacija koja se odnosi na migrante i na broj onih koji putuju ka zapadnoevropskim zemljama, veoma je ozbiljna. Ukoliko se ovo dramatično stanje ne popravi, mogli biste da budete zabrinuti oko ukidanja bezviznog režima. Ali, ne mislim da će se ova situacija tako završiti. Siguran sam da će predstavnici EU i zemalja u regionu, zajedničkim zalaganjem, sprovesti određene mere koje će uroditi plodom i pronaći odgovarajuće rešenje.

Koliko je jaka struja u Briselu koja se zalaže za skidanje Srbije sa bele šengenske liste?

- Znam da postoji jaka politička volja da se ponovo ne uvode vize. Jer, to bi bio istinski korak unazad. Ali, situacija će sada mnogo zavisiti od toga kako će se rešavati ovo pitanje, a s ciljem da se ukloni zabrinutost zapadnoevropske javnosti.

Kako Beograd uopšte može da utiče na veliki broj migranata koji preko njene teritorije pokušavaju da stignu do tzv. evropskog Eldorada?

- Srbija snosi odgovornost samo za svoje građane koji pokušavaju da na različite načine stignu do zemalja EU. Svestan sam da je i kod vas situacija teška, ali građanima mora da se objasni da napuštanje zemlje i traženje azila nisu način da se problemi reše, jer to može da nanese štetu svim građanima Srbije.

Šta mislite o zidu koji Mađari dižu na granici sa našom zemljom?

- Čuo sam u Bratislavi objašnjenje mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je naveo razloge zbog čega se to radi. Po mom mišljenju, to nije način da se nastala situacija reši. Ne mislim da bi bilo korisno i od pomoći kada bismo svi počeli da podižemo zidove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track