NENAD POPOVIĆ: Srbija prema migrantima treba da postupa kao Mađarska i EU
Foto: Tanjug Oksana Toskić

Zabrinut za bezbednost

NENAD POPOVIĆ: Srbija prema migrantima treba da postupa kao Mađarska i EU

Politika -
Lider SNP Nenad Popović i dalje tvrdi da je ograda na granici jedini način da se sačuva bezbednost nasih građana

ZLATIBOR - Lider Srpske narodne partije Nenad Popović nije hteo da komentariše kritike svog predloga da Srbija treba da postavi barijeru migrantima na na granici sa Makedonijom, te i dalje tvrdi da je to jedini način da se sačuva bezbednost nasih građana.

"Kao što je Brisel naredio Mađarskoj da podigne zid prema Srbiji, kako oni ne bi nekontrolisano ulazili u EU, naša zemlja to treba da uradi na granici sa Makedonijom", ponovio je Popović svoj stav.

Upitan da li bi se to loše odrazilo na spoljnu politiku Srbije, jer bi nas možda etiketirali kao diskriminatore, on je rekao da ni Mađarsku, kao ni njihovog premijera Viktora Orbana niko nije optužio za tako nešto. Mađarska je čak, kako kaže, verovatno to uradila uz naklonost, podršku, možda i naređenje EU, a Srbija treba da ide istim koracima kao i Evropa.

"Moramo se suočiti i rešiti taj problem. Čekati neku konferenciju EU u oktobru je potpuno nepravilno, jer je EU preduzela sve bezbednosne mere gradeći zid ka Srbiji", rekao je Popović novinarima.

Zato i naša zemlja treba, navodi Popović, hitno da preduzme sopstvene mere, a potom da usklađuje korake sa svim relevantnim parnerima. "Bezbednosni problem nije samo naš, već celog regiona, a verovatno i Evrope.

Problem predstavlja to što je od 100.000 migranata koji su došli u Srbiju više od 80 odsto vojno sposobnih muškarca između 20 i 40 godina, zbog čega se i EU plaši", naveo je Popović, primetivši da je i nemačka kancelarka Angela Merkel situaciju s migranatima ocenila kao najveći problem starog kontinenta od 1945. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja