Najnovije vesti

PRVO ZAJEDNIČKO GOSTOVANJE: Vučić i Rama u TV emisiji o zajedničkoj budućnosti
Foto: AP

Samit u Beču

PRVO ZAJEDNIČKO GOSTOVANJE: Vučić i Rama u TV emisiji o zajedničkoj budućnosti

Politika
20:32h
Emisija je snimljena danas u Beču, na kraju Samita o zapadnom Balkanu, a biće emitovana nekoliko dana kasnije, na nacionalnim televizijama, uključujući i one na srpskom i albanskom jeziku, u svim zemljama regiona

BEČ - Stalni dijalog, razumevanje i saradnja dva najbrojnija naroda na Balkanu – Albanaca i Srba – kasne više od dve decenije, ali tim pre ne treba propustiti ovaj trenutak u kojem je dijalog otvoren, kako kroz 25 godina ponovo ne bismo žalili za propuštenim šansama, poručili su premijeri Srbije i Albanije, Aleksnadar Vučić i Edi Rama u TV emisiji snimljenoj u produkciji Centra za demokratiju i pomirenje u jugoistočnoj Evropi.

Emisija je snimljena danas u Beču, na kraju Samita o zapadnom Balkanu, a biće emitovana nekoliko dana kasnije, na nacionalnim televizijama, uključujući i one na srpskom i albanskom jeziku, u svim zemljama regiona: Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj, Srbiji sa Kosovom, Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji.

Srpski premijer je, ističući da je zainteresovan za sve ono što je važno za budućnost građana Srbije, pa i regiona, podsetio da je sa albanskim kolegom i ranije i na Samitu u Beču razgovarao o nizu tema od političkih, preko infrastrukturnih, koje su u interesu boljeg života i budućnosti dva naroda. Vučić je rekao da je odgovornost političara da rade i stvari koje su od značaja za budućnost, a za koje možda u tom trenutku njihovi glasači nemaju dovoljno razumevanja.

Potrebno je da se bolje upoznamo, da radimo jedni sa drugima, da inovacijom i zajedničkim projektima doprinesemo većem zapošljavanjem mladih u dve države, objasnio je on i dodao da daje punu podršku programu razmene mladih jugoistočne Evrope. U šezdesetominutnoj emisiji učestvovao je i Goran Svilanović, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju.

RTS će emisiju emitovati 31. avgusta, a, odmah nakon javnog servisa, i Novinska agencija Tanjug. Premijeri Vučić i Rama "probili su led" u odnosima dve zemlje prošlogodišnjim susretom u Beogradu i uzvratnom posetom srpskog premijera Tirani. Ova specijalna emisija, koju je realizovala regionalna TV produkcija Okruženje, pri Centru za demokratiju i pomirenje u Jugoistocnoj Evropi, nevladinoj organizaciji sa sedištem u Solunu, bila je prilika da se otvoreno govori o zajedničkim interesima i problemima koji ometaju realizovanje tih interesa.

Razgovor u okviru ovog specijalnog izdanja vodili su izvršna direktorka Centra za demokratiju i pomirenje u Jugoistocnoj Evropi Zvezdana Kovač i portparol Saveta za regionalnu saradnju Nenad Šebek. Zajedničko gostovanja dva premijera predsatvlja podršku ideji da su zdrava polemika i razmena mišljenja put ka rešavanju problema, rekla je ranije Kovač.

U skladu s tim glavne o kojima su premijeri danas razgovarali bile su odnosi dve države, kako njih dvojica vide budućnost Balkana, kako da prošlost ne bude smetnja konstruktivnoj saradnji i kako da mladi ljudi žive u regionu punom podsticajnih izazova, a ne prepreka i sukoba.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...