SPREMNI ZA IZBORE: DS od nedelje u predizbornoj kampanji
Foto: Tanjug

Kampanja od vrata do vrata

SPREMNI ZA IZBORE: DS od nedelje u predizbornoj kampanji

Politika -
Demokratska stranka će od nedelje praktično ući u predizbornu kampanju za izbore koji bi trebalo da budu održani početkom iduće godine, izjavio je danas lider DS Bojan Pajtić

BEOGRAD - On je na konferenciji za novinare rekao da izbori odgovaraju i Srbiji i DS i da je važno da budu raspisani po Ustavu i zakonu, ali i da Vlada Srbije podnese ostavku.

Pajtić je naglasio da je DS spremna za izbore i da će u nedelju na Glavnom odboru formirati izborni štab i da će on biti šef "svih kampanja".

Prema njegovim rečima, važno je da Vlada Srbije podnese ostavku, jer su, kako smatra, četvorogodišnju vladavinu Aleksandra Vučića obeležili bahatost, amaterizam, nasilništvo, socijalna i ekonomska propast.

"Važno je da dođe do promena", poručio je Pajtić i naveo da DS ranije ulazi u preizbornu kampanju jer, kako je rekao, kada izbori budu zvanično raspisani "pratićemo rialiti šou Aleksandra Vučića 24 sata, a biće malo medijskog prostora za opoziciju".

On je rekao da će se kampanja DS bazirati na neposrednoj komunikaciji sa građanima i kampanji "od vrata do vrata".

Nema razloga za trijumfDS smatra da je postizanje sporazuma Beograda i Prištine u Briselu očekivano i da je dobro što je nastavljen pregovarački proces, ali da ne postoji nikav razlog za trijumf niti razlog da se potpisani sporazumi predstavljaju kao velika pobeda Srbije, izjavila je danas potpredsednica DS-a Nataša Vučković.

"Da smo mi ove sporazume potpisali, SNS bi nas optužila za priznanje nezavisnosti Kosova", rekla je Vučković na konferenciji za novinare posle sednice vlade DS u senci navodeći da su ti sporazumi u potpunoj suprotnosti sa celokupnom politikom koju su Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić vodili u poslednji 25 godina.

Za DS je, navela je, vazno pitanje šta o ovim sporazumima misli predsenik države Tomislav Nikolić.

"Kabinet predsednika se o tome ni na koji način ne izjašnjava od kad su potpisani sporazumu. Šta se dogodilo sa njegovom platformom i da li je saglasan sa ovim sporazumima", navela je Vučković.

DS zanima, kaže, i šta o ovim sporazumima misle poslanici SNS i smatra da se o njima treba voditi rasprava u Skupšitni Srbije, a ne samo na Odboru za KiM.

"Ovim sporazumama u potpunosti se prekidaju institucionalne veze Republike Srbije sa srpskim opštinama na Kosovu i sa severom Kosova", rekla je Vučković.

Vučković je rekla da razlog za zadovoljstvo može biti jedino to što je Vlada Srbije danas suočena sa realnošću i što je spremna da tu realnost prizna, i to što će ovi sporazumi možda doprineti bržem otvranju poglavlja u pregodrima sa EU.

Kako je navela, ZSO je nešto više od nevladine organizacije ali teško da se može govoriti o autonomiji, a kako je rekla, čini se da je izvesno da ZSO nema izvršnih ovlašćenja već samo nadzorna.

"Za Srbe na Kosovu je to dobro rešenje jer predstavlja jedan institucionalni okvir koji omogućava da deluju zajedno i imaju jedan kanal komunikacije sa centralnim vlastima na Kosovu", kaže Vučković.

Prema njenim recicma, trenutno protivljenje Vlade Srbije prijemu Kosova u Unesko naročito u konktekstu prihvatanja četiri sporazuma deluje kao vrlo neubedljivo.

Povodom skupa u Beču, ona je rekla da je pokazano interesovanje EU za dalje evropske perspektive regiona što je dobro, ali da je interes u dobroj meri podstaknut migrantskom krizom koja danas zaokuplja EU.

Vučković je ocenila da zvaničnici Srbije treba da se sa većim dostojanstvom ophode prema stranim držvanicima.

"Nemačka jeste ključna članica EU ali ne možemo izgubiti iz vida da nam u pregovorima jeste potrebna saradnja sa svim članicama pa i sa SAD. Prevelike reči hvale i zahvalnosti neće ni na koji nacin doprineti unapređenju odnosa sa Nemačkom", kaže Vučković.

Povodom migrantske krize, Vučković kaže da EU što hitnije mora da pruži konkretne odgovore kako bi se na što bolji nacicn zaštitila prava migranata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track