ŠVRĆKANJE O TROŠKU GRAĐANA: Toma Nikolić poveo ženu i sina u Kinu!
Foto: Beta AP

Široko u Pekingu

ŠVRĆKANJE O TROŠKU GRAĐANA: Toma Nikolić poveo ženu i sina u Kinu!

Politika -
Sa predsednikom Srbije put Dalekog istoka krenuli su supruga Dragica, stariji sin Radomir, kao i savetnici Pakova i Mrkić

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić u Kinu, gde će boraviti do petka, poveo je gotovo pola svoje porodice, a u delegaciji su, pride, i njegovi saradnici sa Andrićevog venca. I sve to, naravno, o trošku građana Srbije.Tako su sa srpskim šefom države u Peking otputovali supruga Dragica, stariji sin Radomir, inače gradonačelnik Kragujevca, ali i savetnici za medije i spoljnu politiku Stanislava Pak i Ivan Mrkić.Kada se na to doda da će ih u kineskoj prestonici sačekati ambasador Srbije Milan Bačević, inače Nikolićev prijatelj (mlađi sin Branislav oženjen je Bačevićevom ćerkom), ispada da se u ovom trenutku u Kini nalazi gotovo cela dinastija Nikolić.Neće za inatKoliko je sam put u Kinu koštao građane Srbije, nismo uspeli da saznamo jer je savetnica za medije Stanislava Pak, umesto odgovora ko su sve članovi delegacije, koliki su troškovi i koji će biti efekti posete, odgovorila sledeće:- Mesecima klevetate predsednika, porodicu i saradnike. Za to se u zemljama Evrope kojoj težimo snose krivične sankcije. Stidite se. Predsednik nije na optuženičkoj klupi. Ovo je očigledan pokušaj vas i vaših nalogodavaca da predsednik odustane i razočara građane. To je kontraproduktivno jer stvara inat - između ostalog napisala je Pak.Ipak, odgovor ko je sve u delegaciji i koliki su troškovi nismo uspeli da dobijemo.Inače, predsednik Srbije juče je izvestio kineskog kolegu i o čuvenom Bačevićevom kanalu i preneo kineskom kolegi kolika je isplativost plovnog puta Morava-Vardar, kojim bi se, kako je rekao, plovidba skratila za 2.000 kilometara.Podsetimo, Bačević je pre odlaska na diplomatsku službu u Kinu promovisao izgradnju kanala, čemu su se protivile i Makedonija i Grčka, a sada za njega kod Kineza lobira i predsednik. U stručnoj javnosti Srbije ovaj projekat je okarakterisan kao besmislen.Prijateljski- Prijateljstvo između Srbije i Kine je tradicionalno i mi smo veoma zahvalni što pomažete Srbiji da stane na noge - poručio je Nikolić i pozvao predsednika Kine da poseti Srbiju.(S. M.)

Ostvaruje prijateljev san... Nikolić Kinezima pričao o Bačićevom kanalu. Foto: www.predsednik.rs
Ostvaruje prijateljev san... Nikolić Kinezima pričao o Bačićevom kanalu. Foto: www.predsednik.rs

BiserTARABIĆEVI ŽUTI LJUDITokom posete kineskog premijera Srbiji Li Kećenga predsednik Nikolić je, kako bi ga impresionirao, citirao proroka Tarabića i Kremansko proročanstvo:- Pre 200 godina bio je kod nas jedan mudar, ali nepismen čovek, a bio je prorok. Nikada nije čuo za Kinu, ali je rekao: „Doći će ljudi sa istoka, žuti ljudi, i zavladaće svetom. Oni će piti vodu sa srpske reke Morave.“ Otišli smo dalje nego što je naš prorok prorekao. Neverovatno je kako vodite svoju državu i narod.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track